Hlavní navigace

Řešením jsou malé tablety! Alespoň podle předpovědí

9. 7. 2012

Sdílet

 Autor: © olly - Fotolia.com
Většina tabletů používaných v současnosti má velikost iPadu. To však jen proto, že většinu používaných tabletů tvoří právě iPady.

Tato skutečnost vedla k vytvoření domněnky, že právě rozměry iPadu jsou ty jediné správné pro dotykové tablety. My jsme však přesvědčeni o tom, že velké tablety budou za dva roky tvořit jen menšinu na trhu.

V současné době se tabletové počítače vyrábějí ve dvou základních velikostech: zatímco Apple se spoléhá výhradně na 10 palců, jeho konkurenti se snaží prosadit také se 7palcovými tablety. Kromě rozměrů se oba typy liší i ve svém použití. Větší varianta má blíže k přenosným počítačům, které lidé používají pro práci doma či v kanceláři. 7palcový tablet je naproti tomu považován za skutečné mobilní zařízení, se kterým lze pracovat prakticky kdekoliv.

Hlavní výhodou menších tabletů je přirozeně jejich pořizovací cena. Pokud by Apple skutečně na trh uvedl 7palcový iPad, pro který se již vžilo pojmenování iPad Mini, očekává se, že jeho cena nepřekročí hranici 200 dolarů (přes 4 tisíce korun). Nejnovější iPady se přitom běžně prodávají za trojnásobek této ceny. Za 200 dolarů se dá samozřejmě pořídit již slušně vybavený mobilní telefon, uživatel se s ním však nevyhne dalším nákladům v budoucnosti.

Nízká pořizovací cena tabletu není důležitá jen z toho důvodu, že si jej tak bude moci koupit více lidí. Díky menší věcné hodnotě se lidé rovněž nebudou bát jeho častého používání. Budou tablet nosit a používat stejně často jako nyní své mobilní telefony, protože pravděpodobnost odcizení bude menší a v případě ztráty jej nebude těžké rychle nahradit.

Důvodem k pořízení menšího tabletu je i neustále se zlepšující pokrytí bezdrátové sítě. K tomu přispívá hlavně rostoucí popularita tzv. osobních hotspotů, což je funkce sdílení mobilního internetového připojení přes Wi-Fi. Tento nástroj podporuje stále větší množství operátorů.

Malé tablety jsou také výborným nástrojem pro přístup k sociálním sítím. Je sice populární používat telefony pro komunikaci přes Facebook, mnoho uživatelů tak ale činí jen kvůli přítomnosti fotoaparátu a možnosti okamžitého zveřejnění fotografií. Problém velkých iPadů je zase v jejich špatné mobilitě. 7palcové tablety nabídnou ideální kombinaci velkého displeje a mobility. Skvělým příkladem je aplikace sítě Google+ pro tablet Nexus 7, která je jedním z nejlepších počinů v oblasti sociálních sítí za poslední dobu. Facebook ani Twitter na sebe s tímto typem aplikací jistě nenechají dlouho čekat.

Byl pro vás článek přínosný?