Hlavní navigace

Revoluce na internetu? Názvy lokálních domén už nejen latinkou

1. 11. 2009

Sdílet

Organizace ICANN udělala přelomové rozhodnutí – lokální internetové domény budou moci ve svém názvu obsahovat diakritiku a další speciální znaky, jež dosud nebyly povoleny.

Dosud byly názvy domén striktně vytvářeny z písmen latinské abecedy A-Z, čísel 0-9 a spojovníků, nicméně již od 16. listopadu bude možné vytvářet názvy domén i ze znaků lokálních jazyků a abeced, což má údajně zvýšit jazykovou přístupnost internetu a podle některých komentátorů jde o jedno z nejpřelomovějších rozhodnutí v této oblasti za poslední roky.

O umožnění využívání znaků z jiných abeced, než je latinská a také diakritiky v názvech domén (zkráceně IDN, Internationalized Domain Name), bylo rozhodnuto v pátek zástupci ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) na jejich setkání v korejském Soulu, přičemž tento krok přichází po letech technických testů i řadě diskusí na toto téma.

Nově vytvořené lokální názvy domén budou ukládány v DNS jako sekvence znaků a čísel začínající kódem xn--, aby byla zachována kompatibilita se stávající infrastrukturou. Znaky, které budou následovat po kódu xn--, budou použity k dekódování sekvence znaků v unikódu, které reprezentují lokální název domény.

Mezi hlavní otázky, spojené s implementací IDN je bezpečnost a stabilita systému DNS. Ten se stará o překládání psaných adres do číselných adres IP protokolu a ICANN nejprve umožní vytvoření jen limitovaného množství IDN, po jejichž zavedení bude testována celková stabilita systému. Změna je také výzvou pro výrobce softwaru, zda jejich produkty budou schopny pracovat a názvy domén i v případě výskytu znaků např. z azbuky, čínštiny,  korejštiny či hebrejštiny. Určitým problémem také může být nedekódovatelnost takovýchto adres pro uživatele z okolních zemí.

ICANN dále stanovila pro názvy domén v lokálním jazyce určitá pravidla, která je nutno dodržovat. Jejich název musí být vytvořen v oficiálním jazyce konkrétní země nebo případně v jazyce, který na tom kterém uzemí funguje jako administrativní. Změna se zatím nemá týkat domén s koncovkou .com a .org, kde bude stále platit používání základní latinské abecedy a diakritika nebude obsažená také v koncovkách lokálních adres, které budou i nadále používat zažité lokální kódy.

Byl pro vás článek přínosný?