Hlavní navigace

RIM povolí na PlayBooku aplikace pro Android

26. 3. 2011

Sdílet

Společnost Research in Motion (RIM) oznámila, že uživatelé tabletu PlayBook budou moci spouštět Java aplikace a aplikace určené pro Android. Podaří se tak tablet zatraktivnit?

RIM povolí na PlayBooku aplikace pro AndroidRIM možností spouštět aplikace pro Android a Java aplikace na novém tabletu PlayBook odbourává kritiku nedostatku programů. PlayBook, který přijde na trh 19. 4., bude obsahovat dva volitelné emulátory, které umožní spustit například Java aplikace pro BlackBerry nebo aplikace pro Android 2.3. Prostřednictvím těchto emulátorů bude možné stahovat aplikace z BlackBerry App Worldu.

RIM však zároveň uvedl, tyto aplikace nepůjdou v tzv. „aplikačních přehrávačích“ spouštět automaticky. Vývojáři je musí nejprve pro Tablet OS upravit, což je podle výrobce rychlé a snadné.

Budou je muset také znovu zkompilovat, podepsat kódem a nahrát do App Worldu ke schválení.

Hlavně neházet vývojářům klacky pod nohy

Analytici však neočekávají, že by to pro vývojáře bylo překážkou, protože se tak snadno dostanou na další platformu.

Jelikož otevření PlayBooku pro vývojáře aplikací pro Android, kteří již vytvořili na 200 000 těchto programů, dělá tablet podstatně atraktivnějším, BlackBarry jistě udělalo vše pro to, aby proces zjednodušilo,“ uvedl Chris Hazelton, analytik ze společnosti The 451 Group.

příloha_ovladnete_sva_data

Aplikace v PlayBooku budou spouštěny v zabezpečeném prostředí, které je izoluje od ostatních dat a ochrání před průnikem hackerů. Díra v aplikaci by tak neměla ohrozit bezpečnost ostatních dat. RIM již podobným způsobem chrání pracovní e-mail od osobních e-mailových účtů jako jsou Gmail či Yahoo.

RIM také oznámil, že plánuje uvolnění SDK (software development kit) pro vytváření aplikací pro PlayBook s možností vývoje v C/C++.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?