Hlavní navigace

RIM zaútočí se svým tabletem na iPad

30. 9. 2010

Sdílet

Apple by se měl mít na pozoru, jelikož společnost Research in Motion (RIM) vstupuje na trh tabletů. A na rozdíl od iPadu společnosti Apple podporuje produkt firmy RIM nazvaný BlackBerry PlayBook technologie Flash a Java od Adobe.

Po týdnu dohadů byl konečně tablet PlayBook firmy RIM oficiálně představen na konferenci BlackBerry Developer Conference (DevCon 2010) v San Franciscu a s ním i operační systém BlackBerry Tablet OS.

Tablet by se měl dostat na americký trh ze začátku příštího roku. PlayBook má rozměry 5,1 na 7,6 na 0,4 palců a nabídne 7 palcovou širokoúhlou obrazovku. "Hned, jak ho poprvé držíte v ruce, přijde vám to přirozené a chcete si ho hned vzít domů," tvrdí Mike Lazaridis, prezident a jeden z výkonných ředitelů firmy RIM.

"Vedoucí IT oddělení firmy RIM ubezpečují, že produkt BlackBerry PlayBook je naprosto připraven i pro firemní využití," včetně integrace se smartphony BlackBerry, pokračuje Lazaridis. Uživatelé nebudou potřebovat žádný nový software, nové zabezpečení nebo nové IT administrační či jakékoliv jiné nástroje, zdůrazňuje dále. Zařízení nabídne prohlížení webu, stereo zvuk a přehrávač médií.

Uživatelé zařízení BlackBerry budou moci svůj smartphone propojit s PlayBookem pomocí zabezpečeného Bluetooth připojení. "BlackBerry PlayBook bude podporovat 1080p HD video," prozrazuje Lazaridis. HDMI a USB porty jsou také součástí zařízení.

Zařízení bude nabízet hardwarovou akceleraci videa a kromě podpory Flash Playeru 10.1 také HTML5, dále Adobe AIR (Adobe Integrated Runtime) a Javu. Vývojáři mohou přenést existující BlackBerry 6 Java aplikace do PlayBooku.

Společnost Apple ve svých zařízeních iPad a iPhone použila HTML5 jako náhradu technologie Adobe Flash, jelikož tvrdí, že není nezbytná. Firma Apple, jež nebyla k zastižení kvůli vyjádření ohledně PlayBooku, ve svých zařízeních vynechala i Javu.

Účastníci konference DevCon 2010 byli spokojeni s tím, co viděli během prezentace tohoto nového zařízení. "Nevadilo by mi mít jeden PlayBook," řekl Craig West, senior vývojář u společnosti Soti. "Překvapilo mě, že je menší, než jsem očekával."

PlayBook nabídne 1GHz dual core procesor, jež využívá symetrický multiprocesing, 1 GB RAM paměti, Wi-Fi (802.11) a Bluetooth připojení. K dispozici jsou také přední a zadní fotoaparáty.

POSIX-kompatibilní BlackBerry Tablet OS je postaven na QNX Neutrino architektuře microkernel, jež byla původně využívána v systémech, jež jsou v letadlech, vlacích, autech a zdravotnických zařízeních. Společnost RIM prozradila, že začíná pracovat s vývojáři a příští měsíc vybere firemní zákazníky kvůli spolupráci na vývoji a prvním testování.

Byl pro vás článek přínosný?