Hlavní navigace

Rizik z USB flash se jen tak nezbavíme

11. 1. 2011

Sdílet

Průzkum společnosti Credant Technologies zjistil, že 21 % uživatelů počítačů v USA má dnes více než 10 médií USB/flash. Netřeba asi dodávat, že nemají příliš přehled, jaká data jsou na nich uložena (52 %), ba ani kde zrovna klíčenky fyzicky jsou (34 %).

Sdílejí je bezstarostně s rodinnými příslušníky a kolegy (68 %) a obsah prakticky nešifrují.

85 % respondentů uvedlo, že jejich zaměstnavatelé umožňují použití klíčenek v zaměstnání a nijak je nemonitorují, snad s výjimkou rezidentního skenu. I tam, kde je ale například použití těchto (soukromých) médií pro práci s firemními daty zakázáno, tyto zásady prakticky nikdo nedodržuje a firmy nejsou schopné svou bezpečnostní politiku vynutit (nebo se o to ani nesnaží a mají ji jen pro formu). Důsledkem je v řadě případů porušení shody s regulačními požadavky. 20 % lidí se ani firemní data neobtěžuje z klíčenky smazat, když už je nepotřebují. 10 % přiznalo, že klíčenky s firemními daty někdy fyzicky ztratili, z toho více než 3/4 o takovém incidentu svým šéfům pro jistotu nikdy neřekli.

Výrobci klíčenek si mohou mnout ruce, bezpečnostní experti naopak chytat za hlavu... Pokud firmy tento problém nevyřeší, nemá skoro cenu, aby si jinak pořizovaly nákladná a komplexní bezpečnostní řešení.

USB klíčenky ale nejsou jediným strašákem. 37 % respondentů přiznalo, že si firemní data na pracovních počítačích synchronizuje se svými soukromými iPody, iPhony a jinými smarthopny a podobnými zařízeními.

 

příloha_ovladnete_sva_data

Zdroj: Help Net Security

 

Byl pro vás článek přínosný?