Hlavní navigace

Robota Peppera už má i ČVUT, v České republice je hned několik modelů

2. 1. 2019

Sdílet

 Autor: © Alex Knight - unsplash.com
Humanoidní robot Pepper je specificky uzpůsoben k detekci emocí skrze analýzy výrazu obličeje a tónu hlasu; od května 2018 je v Evropě už přes 12 000 těchto pokročilých robotů a o několika z nich víme i v České republice.

Humanoidní robot Pepper je specificky uzpůsoben k detekci emocí skrze analýzy výrazu obličeje a tónu hlasu; od května 2018 je v Evropě už přes 12 000 těchto pokročilých robotů a o několika z nich víme i v České republice.

Pepper od japonské SoftBank Robotics (původně známější Aldebaran) patří mezi nejzásadnější projekty japonské skupiny, pod kterou mimo jiné spadají i slavní američtí Boston Dynamics. V podnikovém sektoru nachází Pepper využití kupříkladu na recepci, v bankovnictví nebo zdravotnických organizacích, v Japonsku se například uplatnil i v restauracích.

Aktivní je také v akademické sféře, konkrétně se testuje na vysokých školách v Evropské unii.

Nezanedbatelnou stopu však Pepper zanechal i v České republice. Lze ho najít na Letišti Václava Havla v Praze pod hlavičkou Mastercard, krátce také zkoušel roli číšníka v řetězci Pizza Hut. Dlouhodobě je umístěn například v hotelu Pyramida v pražském Břevnově a firma Adastra.one jej využívá ve svém konceptu digitální recepce. Objevuje se na konferencích i na různých krátkodobých akcích, Benzina ho třeba použila k představení bezkontaktních mobilních plateb.

Nově se k tomuto seznamu připojuje ČVUT. Fakulta informačních technologiích je první univerzitou v ČR, která studentům umožní s ním pracovat v rámci výuky v Laboratoři inteligentních vestavných systémů. Jde o projekt, který má blíže vzdělávat potenciální odborníky v nejnovějších IT trendech, mimo jiné robotice a umělé inteligenci.

„Své znalosti zde uplatní studenti všech oborů, zejména pak počítačového a znalostní inženýrství. Naší snahou je vytvářet podmínky pro rozvoj talentovaných studentů a poskytnout jim co nejvíce zkušeností s nejmodernějšími technologiemi,“ říká v tiskové zprávě Ing. Miroslav Skrbek, Ph.D., který je vedoucím laboratoře.

příloha_ovladnete_sva_data

Humanoidní roboti jsou pro fungování laboratoře klíčové a Pepper představuje v současnosti jednu z nejrozšířenějších technologií tohoto druhu.

Pepper umí komunikovat kromě angličtiny i v českém a slovenském jazyce; ze softwarového hlediska jej totiž lokálně pomáhají programovat firmy Adastra.one a Adastra SK.

Byl pro vás článek přínosný?