Hlavní navigace

Rok 2012 bude ve znamení energeticky úsporných serverů

24. 12. 2011

Sdílet

Snaha o snížení nákladů na provoz datových center může podle analytiků přimět firmy k zásadní změně používané architektury a přechodu na procesory ARM a grafické čipy.

Analytici odhadují, že v roce 2013 již budou nízkoenergetické procesory ARM běžnou součástí datových center. Jejich kombinací s grafickými čipy lze podle nich totiž dosáhnout významného nárůstu výkonu při nižší energetické spotřebě. V současné době již probíhá velké množství experimentů zkoumajících implementaci čipů ARM do serverů a na grafické procesory pak dokonce spoléhají některé z nejvýkonnějších superpočítačů.

Energetická účinnost je podle analytiků jedním z hlavních faktorů, podle kterého se firmy rozhodují při nákupu nových serverových řešení. Velké množství společností začalo v letošním roce využívat cloudu a hyper-scale serverů. Dalším krokem ve snaze o úspory energie může být právě přechod na nízkoenergetické servery postavené na čipech architektury ARM, které se již používají ve většině tabletů a smartphonů.

„Spotřebitelé experimentují s velkým množstvím různorodých technologií. Snaží se tak zlepšit efektivitu serverů,“ vysvětluje Jed Scaramella z IDC. Firmy nyní energetickou spotřebu a celkový výkon zkrátka sledují více než kdy dříve. Procesory ARM jsou přitom přirozenou alternativou k tradičním technologiím postaveným na architektuře x86.

Analytici tvrdí, že skupina nízkoenergetických procesorů ARM je schopna nabídnout energeticky efektivnější zpracování cloudových operací než nejpoužívanější x86 čipy Intel Xeon nebo AMD Opteron, které jsou známé svou velkou spotřebou. Na druhou stranu však mohou procesory ARM zaostávat při datově náročnějších operacích, třeba v databázích či systémech ERP.

Několik výrobců již v letošním roce představilo své vlastní experimentální servery s procesory ARM. Patří mezi ně například Hewlett-Packard, jehož řešení spoléhá na čtyřjádrový procesor od Calxedy, který spotřebuje pouhých 1,5 wattu energie. Superpočítač společnosti Nvidia v Barceloně zase staví na čtyřjádrovém čipu Tegra 3. „Téměř všichni velcí výrobci experimentují s procesory ARM,“ říká analytik Dan Olds. V příštím roce podle něj budeme svědky zlomu v tradiční architektuře, avšak tato změna se výrazně projeví až v roce 2013.

Byl pro vás článek přínosný?