Hlavní navigace

Rusko bude trvat na přesunu pravomocí ICANN na OSN

19. 11. 2012

Sdílet

 Autor: © Scanrail - Fotolia.com
Rusko navrhuje svěřit OSN řadu klíčových funkcí souvisejících s řízením internetu, včetně správy doménových jmen a adres, v dokumentech, které plánuje předložit na konferenci WCIT.

Prosincová konference WCIT (World Conference on International Communications) se bude konat v Dubaji pod záštitou Mezinárodní telekomunikační unie OSN. Měla by se stát místem setkání mezi předními operátory a zástupci vlád jednotlivých zemí. Konference by měla diskutovat především o revizi směrnic ITR (International Telecommunications Regulations), které jsou nyní pod správou Mezinárodní telekomunikační unie. ITR vznikly v roce 1988 a od té doby nebyly významnějším způsobem modernizovány. Formálně se WCIT může účastnit každý ze 193 členů OSN a hlasovat o konečném rozhodnutí ohledně předkládaných návrhů, které až na některé nejvýznamnější nebývají před vlastní konferencí zveřejněny.

Ruský návrh revize se chce soustředit především na formulaci internetu jako globální fyzické infrastruktury telekomunikací, jež je současně částí národních infrastruktur jednotlivých členů Spojených národů. Vznikla by nová část směrnic, věnující se moderním sítím IP.

Návrh uznává právo každé země na suverénní kontrolu internetu na svém území, jinými slovy organizace ICANN bude ovládat pouze americkou část internetu a nebude mít žádné pravomoci v Evropě a dalších regionech. Součástí ruského návrhu je posílení vícestranné kontroly řízení internetu, zejména doménového prostoru, kde by všechny země měly stejná hlasovací práva a rovný přístup k identifikačním službám.

Je třeba připomenout, že americká organizace ICANN je nevýdělečná privátní organizace, která vznikla v roce 1998, aby v sobě sloučila řízení řady funkcí internetu, které do té doby provozovaly různé organizace přímo pro vládu USA. ICANN je mimo jiné zodpovědná za koordinaci globálního internetového adresného systému, zejména adresného prostoru IP a přiřazování jednotlivých adresných bloků regionálním internetovým registrům a také řídí nejvyšší zónu DNS (domain name system). Formálně je ICANN nezávislá na vládě USA, která je ale jejím hlavním sponzorem a její vliv je často napadán a různé pokusy o vytvoření mezinárodního poradního sboru apod. označovány za pouhopouhou kamufláž reality.

Proti tomu v Mezinárodní telekomunikační unii mohou soukromé organizace přispívat jako sponzoři a ovlivňovat rozhodování, ale nemohou hlasovat odděleně od své země. Spojené státy napadly navrhovaný systém s tím, že umožní zemím s totalitními režimy větší cenzuru internetu. Dále podle USA přenesení pravomocí do OSN výrazně zpomalí proces inovací. Naopak, pro možnost řízení doménového prostoru pod hlavičkou OSN se již vyjádřily země jako Irán nebo Čína, které uvedly, že OSN by měla také bojovat proti počítačové kriminalitě, spamu a účinně bránit národní zájmy. Je zřejmé, že lze očekávat skutečnou bitvu pro a proti praxi blokování různých částí Internetu, a to nikoli jen z politických důvodů. Největší evropští operátoři jako France Telecom, Deutsche Telekom, Vodafone, Telefónica a další již dříve prohlásili, že budou požadovat blokování mobilních klientů Skype nebo přenesení částí příjmů Google na provozovatele.

Zdroj: cybersecurity.ru

Byl pro vás článek přínosný?