Hlavní navigace

S Windows XP SP2 skončí i podpora IE na tomto systému

16. 6. 2010

Sdílet

Až Microsoft počátkem příštího měsíce ukončí podporu operačního systému Windows XP SP 2, budou se jeho uživatelé muset obejít i bez bezpečnostních aktualizací pro prohlížeč Internet Explorer.

Ačkoliv Microsoft své zákazníky v tomto roce již několikrát varoval, že počínaje 13. červencem 2010 definitivně skončí podpora operačního systému Windows XP Service Pack 2, mnoho z nich si neuvědomuje, že společně s bezpečnostními aktualizacemi tohoto systému skončí i vydávání jeho oprav pro Internet Explorer.

Konec podpory se týká všech používaných verzí, tedy IE6, IE7 a IE8. Podle Microsoftu jednoduše není možné vydávat opravy pouze pro samotné prohlížeče, mimo operační systém. „Aby uživatelé získali prodlouženou podporu [která zahrnuje právě bezpečnostní aktualizace], musí přejít na Windows XP SP3,“ uvedl mluvčí společnosti. Prodloužená podpora XP SP3 potrvá až do dubna 2014.

Microsoft tento aktualizační model, kdy spojuje životnost operačního systému s podporou prohlížeče, praktikuje již delší dobu. Tentokrát se však dotkne skutečně velkého počtu uživatel. Podle posledních údajů společnosti Qualys používá systém Windows XP SP2 asi polovina všech podnikových počítačů.

Jedinou možností pro uživatele XP SP2 je přejít na Windows XP se Service Packem 3 či jiný novější operační systém. Stejně tak si mohou budoucí aktualizace stáhnout z oficiálních stránek Microsoftu. Pravděpodobnost, že budou na starším systému fungovat, je však minimální. Jinou možností je pak přejít na některý z konkurenčních prohlížečů, např. Firefox, Chrome či Operu.

Ačkoliv od uvedení Windows XP v říjnu uběhne již devět let, stále jde o nejpoužívanější operační systém na trhu. Microsoft však dělá vše pro to, aby tomu tak nebylo. Již 30. června 2008 byl oficiálně ukončen prodej krabicových verzí a od té doby se systém objevil pouze v některých netboocích. I to má však skončit letos, konkrétně 22. října. Více se dočtete v článku Windows XP míří do důchodu, jejich prodej i podpora se blíží ke konci.

Byl pro vás článek přínosný?