Hlavní navigace

Saab: veřejný cloud do vojenského průmyslu nepatří

20. 10. 2012

Sdílet

 Autor: © mipan - Fotolia.com
Společnosti pracující na armádních zakázkách si podle švédského výrobce vojenského vybavení Saab nemohou dovolit využívat cloudové služby určené pro širokou veřejnost kvůli řadě bezpečnostních rizik.

IT manažer Saabu Christer Nordlander se tento týden zmínil o rizicích spojených s cloudovými službami v rozhovoru pro britskou verzi Computerworldu na konferenci IFS World Conference ve Švédsku. Na otázku, zda Saab někdy zvažoval použití cloudových aplikací Nordlander odpověděl, že tyto služby, jež se v posledních letech stále více a více rozmáhají, jeho společnost nikdy nezvažovala jako jednu z možností. „Kvůli bezpečnosti nemůžeme nic mít na veřejném cloudu. Využití cloudových služeb jednoduše není možné,“ řekl Nordlander s tím, že se to nejspíše nikdy nezmění. Nordlander uvedl, že pro Saab není ani tak problémem delší časový interval, ve kterém lze k datům uloženým na cloudu přistupovat, ale to, že prostě nelze předat citlivá data třetí straně.

I Saab ale hledá způsob, jak ušetřit. K tomu by měl společnosti posloužit tzv. IFS ERP, projekt, který bude dokončen v roce 2016 a bude jej využívat 10 000 zaměstnanců Saabu. „Značně to sníží naše náklady. Ušetříme na hardwaru, údržbě, upgradech a tak dále. Navíc bude všechno mnohem jednodušší.“ IFS bude jednotným řešením, které využije celá skupina Saab a které v sobě bude sdružovat šest různých rozhraní a aplikací, které Saab nyní používá.

„V současné době IFS obsahuje dvě rozhraní integrované do jednoho a my zkoušeme, jak to bude fungovat,“ dodal Nordlander. IFS si budou moci následně licencovat i třetí společnosti. „IFS pomůže celé naší skupině. Když prodáváme vojenské vybavení, musíme o něm mít přehled od začátku až do konce. Potřebujeme vědět, co kupujeme, kam to posíláme a zda máme na všechno licence. To může být třeba v případě prodeje letounu celkem problém. Většinu z těchto činností v současné době musíme provádět manuálně.“ Na obdobném řešení, které má centralizovat celou strukturu IT společností, pracuje také společnost Babcock International.

Byl pro vás článek přínosný?