Hlavní navigace

Safari pro Windows má problémy: Flash, SilverLight a únik paměti

30. 3. 2008

Sdílet

Prohlížeč Safari od firmy Apple byl nedávno uveden ve finální verzi i pro uživatele Windows. Uživatelé hlásí, že například některé služby Microsoftu jako LiveMail nefungují zcela správně. Problémy se také týkají přehrávání animací ve Flash a SilverLight.

Prohlížeč Safari od firmy Apple byl nedávno uveden ve finální verzi i pro uživatele Windows. Podle všeho s ním však jsou určité problémy.

Uživatelé hlásí, že například některé služby Microsoftu jako LiveMail nefungují zcela správně. V USA je přitom LiveMail druhým nejpoužívanějším webovým e-mailem po Yahoo. Někteří hlásí, že nedochází k načtení celých stránek nebo na potíže s jejich zobrazením, jiní upozorňují na únik paměti (tento neduh se týkal i prohlížeče Mozilla, ve verzi 3 by však měl být odstraněn), který může vést až k zatuhnutí aplikace. Problémy se také týkají přehrávání flashových animací, které se podle stížností uživatelů někdy vůbec nespouští – příslušný plug-in pro Safari tedy možná rovněž funguje divně.

Nicméně redaktorům amerického Computerworldu se zdaleka ne všechny uváděné problémy podařilo reprodukovat a např. stránky Microsoftu se zobrazily bez problémů. V Applu zase zkoušeli plug-in pro Flash v Safari a i zde vše údajně fungovalo, jak má. Problémy s přehráváním Flash mají občas i uživatelé jiných prohlížečů včetně Internet Exploreru – vše závisí na verzi přehrávače/plug-inu, na konkrétním nastavení a na vině často bývá i tvůrce obsahu, když nějak nestandardně generuje soubory ve formátu SWF.

Mluvčí Applu také upozorňuje na možnost, že za problémy mohou být odpovědné javascripty používané na webech často k rozpoznávání prohlížečů, které nedokáží správně rozeznat (nové) Safari pro Windows a poskytují pak obsah určený pro jiný prohlížeč. Samotná metoda používání JavaScriptu k detekci prohlížeče bývá často kritizována.

Problémy by podle všeho měly časem odeznít samy od sebe, až/pokud se Safari na Windows rozšíří a správci serverů se přizpůsobí svým návštěvníkům. Statistiky Net Applications uvádějí, že MSIE používá 75 procent lidí, Firefox 17 a Safari 5.

Microsoft připustil, že jeho konkurence Flashe, technologie SilverLight, podporuje Safari prozatím jen verzi pro MacOS, nicméně podpora Safari ve verzi pro Windows Vista se již připravuje...

 

Byl pro vás článek přínosný?