Hlavní navigace

Samsung Galaxy S8: Co o něm už víme?

26. 1. 2017

Sdílet

 Autor: Fotolia © vladimirfloyd
O nové vlajkové lodi jihokorejského giganta se šíří mnoho více či méně pravděpodobných zvěstí. oPodle všeho ponese jméno Galaxy S8 i těžké břímě – pokusí se napravit pošramocenou pověst Samsungu.

Nejdražší z chytrých mobilů Samsungu se tradičně chlubí těmi nejkvalitnějšími možnými displeji a ani letos se tento zvyk zřejmě měnit nebude. Korejské noviny Korea Herald, které často přináší pravdivé informace o nových produktech výrobce, předpovídají 4K rozlišení. Jiné zdroje však tuto informaci popírají.

Server SamMobile oznámil, že si Samsung prozatím ponechá rozlišení 1440x2560 a quad HD Super AMOLED displej svého předchůdce; změní se pouze způsob výroby, který zajistí nižší spotřebu baterie a vyšší výdrž. Server rovněž očekává výměnu Diamond PenTile uspořádání subpixelů na běžnější RGB stripe, což by mělo výrazně navýšit počet subpixelů. Podle SamMobilu bude změna znát především u virtuální reality.

Jisté není ani kolik různých druhů mobilů vlastně Samsung vytvoří a v jakém stylu. Prvotní drby hovoří o tom, že by všechny S8 modely měly pracovat se zahnutým displejem jako současné Edge modely; zvěsti potvrdila agentura Bloomberg, opět ji však vyvrací SamMobile, který popisuje stejné varianty modelů jako u Galaxy S7.

Britský The Guardian pak mluví o tzv. „infinity“ displeji. Ten by měl pokrývat valnou většinu přední části zařízení. I Guardian popisuje modely se zahnutým displejem a navíc dodává, že dle jeho zdrojů nebude na přední části mobilu dostatek místa ani na logo nebo název výrobce.

Pokud se zvěsti naplní, půjde o první Galaxy S model bez tlačítka Home.

Novinkou má být vlastní digitální asistent, o němž se ostatně již delší dobu mluví; společnost kvůli tomu odkoupila Viv Labs. Podle SamMobilu se asistent bude jmenovat Bixby a zvládne uživateli asistovat prakticky u všech „domácích“ aplikací Samsungu – kterých není zrovna málo.

Půjde o přímou konkurenci virtuálních asistentů ostatních společností typu Apple nebo Microsoft, i zaměření asistenta bude podobné.

Pravděpodobné se zdá i to, že se Samsung pokusí znovu získat korunu krále mobilních fotoaparátů – tu totiž zatím převzal Pixel od Googlu, který se může na tak malé zařízení pochlubit opravdu špičkovými fotografiemi.

V detailech se jednotlivé zpravodajské zdroje rozchází. Server Tech Updates mluví 30mexapixelovém foťáku na zadní straně mobilu, Weibo popisuje dvě čočky, jednu s 12 megapixely a druhou s 13.

Vpředu má být 8megapixelová kamerka, některé servery mluví o automatickém zaostření, tedy autofokusu, kvůli lepším fotkám obličeje. Registrace ochranné známky „Samsung AF“ u Evropského úřadu pro duševní vlastnictví dává těmto zvěstem vysokou pravděpodobnost.

Co se týče výkonu, předpokládá se opět Exynos procesor, pravděpodobně 8895; v jiných prodejních regionech by pak Samsung mohl využít Qualcomm Snapdragon 835.

příloha_ovladnete_sva_data

Podle fotografie předního krytu pro nový mobil zveřejněného Guardianem se zdá, že 3,5palcového jacku se Samsung zbavovat nebude a Apple zůstane v jeho vyřazení osamocen.

Prodávat se začne v březnu, možná však až v dubnu; cena vzroste oproti Galaxy S7 modelům přibližně o 15 – 20 %.

Byl pro vás článek přínosný?