Hlavní navigace

Samsung je připraven na uvedení telefonů s OS Tizen

13. 5. 2014

Sdílet

 Autor: © Linux Foundation
První smartphony s linuxovým operačním systémem Tizen by se mohly objevit na uváděcích akcích v Rusku a Indii.

Korejský výrobce původně doufal, že se mu podaří chytré telefony s novým operačním systémem uvést na trh již v loňském roce. Nakonec však musel od tohoto kroku upustit, protože z projektu mezitím vycouvali mobilní operátoři Orange a NTT DoCoMo, kteří se měli stát potenciálními prodejci těchto zařízení.

Samsung ani jeho obchodní partner Intel se však nenechali jedním neúspěchem odradit a dále pokračovali na vývoji operačního systému, se kterým chtějí zaútočit na dominantní pozice systémů od Googlu a Applu. Šest měsíců od původně zamýšleného data vydání je tak nyní Samsung opět připraven představit již hotové telefony s OS Tizen na speciální akci v Moskvě.

Podle informací deníku The Wall Street Journal by se nová zařízení měla nejprve objevit na ruském a indickém trhu. Samsung tyto dvě lokality pravděpodobně pečlivě vybíral, protože chce telefonům s OS Tizen zajistit dobrý start.

„Samsung jde cestou nejmenšího odporu. Indie i Rusko jsou relativně otevřené trhy, kde mají mobilní operátoři omezenou kontrolu nad distribučními kanály,“ myslí si Neil Mawston, ředitel Strategy Analytics. „Pro Samsung je tak jednoduší zde prodávat své modely Tizen. Mnohem obtížnější bude pro Samsung prorazit na ostatní asijské, západoevropské a severoamerické trhy, kde mají operátoři větší kontrolu nad prodejem smartphonů.“

Mawston navíc upozorňuje, že Indie je třetím a Rusko osmým největším trhem pro chytré telefony. Velké značky obě země často nesmyslně přehlíží.

Počátkem letošního roku již Samsung uvedl chytré hodinky Gear 2 a Gear 2 Neo, na kterých běží právě operační systém Tizen. Oba produkty mají velkou šanci na úspěch, protože trh s chytrými hodinkami je stále v plenkách.

příloha_ovladnete_sva_data

Projekt Tizen se zrodil asi před 2 roky a 8 měsíci, kdy organizace Linux Foundation a Limo Foundation obnovily své úsilí o vytvoření konkurence pro iOS a Android a spojily své mobilní vlastní mobilní systémy MeeGo a Limo v jedinou platformu.

 

Byl pro vás článek přínosný?