Hlavní navigace

Samsung Knox bude rozšířen o antivirus

5. 9. 2013

Sdílet

 Autor: © Andrea Danti - Fotolia.com
Společnost Samsung chce chránit uživatele svých telefonů s operačním systémem Android pomocí předinstalovaného antivirového programu.

Samsung uzavřel dohodu o spolupráci s výrobcem mobilních antivirových řešení Lookout. Do telefonů, ale i tabletů chce nasadit jeho bezpečnostní software. Služba má být primárně určena pro podnikové uživatele jako součást připravovaného bezpečnostního produktu Knox, který byl představen v březnu letošního roku.

Android je podle mnoha průzkumů vůbec nejčastějším terčem hackerských útoků. Ostatní systémy za jeho „popularitou“ mezi kyberzločinci obvykle výrazně zaostávají.

Společnost tak chce tímto krokem pravděpodobně firemním zákazníkům ukázat, že její telefony s Androidem jsou bezpečnou alternativou k platformám Blackberry a Windows Phone, které bezpečnost prezentují jako jednu ze svých klíčových vlastností.

V reakci na uzavření spolupráce generální ředitel Lookoutu John Hering ve svém blogovém příspěvku uvedl, že přítomnost nějaké ochrany proti malwaru se stává tím důležitější, čím roste počet zaměstnanců používajících pro práci vlastní zařízení.

„Každá třetí firma dnes svým zaměstnancům umožňuje používat vlastní zařízení. Ti pak prostřednictvím nich vynášejí podniková data mimo firemní síť, ačkoliv k tomu často nemají povolení,“ napsal Hering.

Společnost bude za použití svých serverů skenovat uživatelská zařízení a vyhledávat potenciálně nebezpečný obsah, který se do nich může dostat z e-mailů, webových stránek nebo služeb pro sdílení dat.

Jak již bylo řečeno, Android je považován za jednu z nejméně bezpečných mobilních platforem. Ruská společnost Kaspersky nedávno informovala, že od počátku tohoto roku identifikovala již 57 tisíc nových hrozeb zaměřených pouze na Android.

Společnost McAfee pak varovala před novými typy spywaru a kódy navrženými pro zneužití bankovních účtů. Jejich existence prý mezi dubnem a červnem způsobila nárůst malwaru pro Android o 35 %. Ve stejném duchu mluví i zpráva americké vlády, podle které je až 79 % všech mobilních útoků vedeno proti uživatelům Androidů.

Android je podle odborníků nejméně bezpečným mobilním systémem především proto, že jde o otevřenou platformu, kterou si každý může upravit k obrazu svému. Zabezpečit obrovské množství různých verzí tak není jednoduché.

Byl pro vás článek přínosný?