Hlavní navigace

Samsung potvrdil, že připravuje chytré hodinky

20. 3. 2013

Sdílet

 Autor: © Pebble Technology
V reakci na neustávající spekulace, že Apple vyvíjí chytré hodinky, Samsung oficiálně potvrdil, že připravuje hodinky, které budou připojeny k internetu a zřejmě prodávány pod značkou Galaxy.

Lee Young Hee, výkonný vicepresident mobilní divize Samsungu, v rozhovoru pro Blomberg prohlásil: „Produkt v podobě hodinek připravujeme již velmi dlouho. Intenzivně pracujeme na dokončovacích pracích. Připravujeme řadu modelů budoucích produktů a hodinky jsou určitě jeden z nich.“

Žádné další informace nebyly uveřejněny, ale agentura Reuters tvrdí, že podle zdroje s přímým přístupem k informacím o budoucích produktech se oficiální premiéra chytrých hodinek Samsung blíží a budou vykonávat řadu funkcí chytrého telefonu.

Oficiální potvrzení Samsungu dává jistý kredit fotografiím uživatelského rozhraní hodinek, které se během února objevily na jednom jihokorejském diskusním fóru. Vyplývá z nich, že v současné podobě se zařízení jmenuje Galaxy Altius a nabízí funkce, jako jsou hodiny, hudební přehrávač, mapy a emailový klient. Poběží na nich uzpůsobená verze systému Android, stejně jako ostatní zařízení řady Galaxy.

Altius nejsou první chytré hodinky Samsungu, společnost na podobných produktech pracuje již více než 10 let, některé související patenty drží již od roku 2003. Například hodinky PhoneNew předvedla na CeBITu 2003. Šlo o chytrý telefon v podobě hodinek, s 1,2palcovým displejem OLED a rozlišením 64x96 pixelů. Ale prototypy tohoto zařízení se datují ji před rokem 2000. V roce 2009 se představil koncept Proximo.

Pokud se má Galaxy Altius objevit v nejbližší době na trhu, bylo by to poněkud zvláštní časování, trochu by to zastínilo premiéru Galaxy S4, která se má v prodejních kanálech teprve objevit. Současně podle jiných zdrojů v Applu tým 100 vývojářů a produktových designérů dokončuje chytré hodinky, které budou nabízet část funkcí iPhonu a iPadu.

Všechny dosavadní komerční produkty od celé řady výrobců, které by šlo označit za chytré hodinky, nebyly nijak zvlášť úspěšné. A je tedy otázka, zda nebude Samsung čekat, až Apple s hodinkami vyrazí do ulic – a stejně jako v minulých případech, vyvolá pro podobná zařízení zájem mezi miliony svých uživatelů. Je možné, že tento rok konečně odstartují podobná chytrá zařízení na tělo.

Projekty chytrých brýlí (od Googlu, ale i Microsoftu) způsobily velký nárůst zájmu o tuto oblast a díky KicksStarteru se podařilo dokončit projekt Peeble, hodinky s rozlišením 144x168 pixelů, kterých se podle některých zpráv již prodalo na 25 000, což z hlediska velkých výrobců může být nepodstatné množství, ale rozhodně se to nedá ignorovat.

Byl pro vás článek přínosný?