Hlavní navigace

Samsung prozradil detaily o procesorech Exynos 5

11. 8. 2012

Sdílet

 Autor: © ARM
Společnost Samsung prozradila více podrobností o nové generaci dvoujádrových mobilních procesorů Exynos 5 Dual. Ty by měly být dvakrát rychlejší než srovnatelné procesory Exynos, které nyní společnost využívá v tabletech a smartphonech.

Samsung na své webové stránce také prozrazuje, že procesory spotřebují o 30 procent méně energie než stávající procesory Exynos. Exynos 5 Dual bude nabízet nejnovější procesorové jádro Cortex-A15 od firmy ARM, které běží na 1,7 GHz. Stávající procesory Exynos jsou založené na starším designu procesorů ARM Cortex-A9.

Procesory Exynos společnosti Samsung jsou využívány v celé řadě smartphonů a tabletů Galaxy. Tablet Galaxy Note 10.1, který by měl být k dispozici později v tomto měsíci, přijde se čtyřjádrovou verzí Exynos 4.

Procesor Exynos 5 Dual bude nabízet lepší multimediální výkon než jeho předchůdci. Společnost prozradila na svém blogu, že mobilní zařízení bude schopno zobrazovat obrázky v rozlišení 2560 na 1600 pixelů. To umožní zařízením přehrávat videa v rozlišení full HD 1080p s 60 snímky za sekundu. To je dvojnásobek normální hodnoty.

Displeje jsou stále důležitější, jelikož zařízení jako tablety jsou stále více využívány pro zábavu a hry. Poslední iPad, který má také procesor ARM a grafický procesor Imagination Technologies, nabízí displej, který dokáže zobrazit obrázky v rozlišení 2048 na 1536 pixelů.

Procesor Exynos 5 využívá grafický procesor ARM Mali T604 se čtyřmi jádry. Společnost prozrazuje, že tak dokáže nabídnout efektivnější obnovovací frekvenci při čtení e-knih nebo webových stránek, což pomáhá šetřit energii. Procesor bude také podporovat USB 3.0. To by mohlo vést k rychlému přenosu dat mezi smartphony a tablety a jinými zařízeními s portem USB 3.0.

Procesor je vyroben za využití 32 nanometrové výrobní technologie. Podobně jako nejnovější dvou a čtyřjádrové procesory Exynos založené na Cortex-A9. Společnosti jako Qualcomm již má procesory vyrobené pomocí technologie s rozlišením 28 nanometrů.

Společnost Samsung neprozradila, kdy plánuje nasadit nové procesory do mobilních zařízení. Jejich výroba již byla nicméně zahájena. Společnost ARM prozradila, že očekává, že první zařízení s Cortex-A15 budou k dispozici na začátku příštího roku. Rival společnosti Samsung, společnost Texas Instruments, již oznámil procesory OMAP 5430 a 5432 založené na Cortex-A15. A také ukázal prototyp tabletu využívající procesor OMAP řady 5000.

Společnost ARM oznámila první procesorové jádro Cortex-A15 v září 2010. Toto jádro je cílené na smartphony, tablety, počítače, servery a řadu dalších zařízení. Cortex-A15 běží rychlostí až 2,5 GHz a v některých zařízeních může nabízet až 16 jader.

Byl pro vás článek přínosný?