Hlavní navigace

Samsung se snaží vylepšit SSD disky

10. 8. 2008

Sdílet

Společnost Samsung spolu s Microsoftem spolupracuje na zvýšení rychlosti SSD disků pod Windows. Dále se pracuje na snížení jejich spotřeby a prodloužení životnosti.

Společnost Samsung spolu s Microsoftem spolupracuje na zvýšení rychlosti SSD disků pod Windows. Dále se pracuje na snížení jejich spotřeby a prodloužení životnosti.

Michael Yang, marketingový manager flash technologií v Samsungu říká, že SSD disk předčítá a cachuje data jinak, než jak je tomu u běžných magentických pevných disků a optimalizací operačního systému se dá dosáhnout daleko lepších výkonnostních výsledků. Ve spolupráci s Microsoftem nyní Samsung testuje například optimální velikosti packetů pro přenosy dat a nejlepší způsoby pro čtení a zápis souborů.

Vzhledem k tomu, že pevné disky postavené na bázi rotujících médií byly používány řadu let, není divu, že jsou pro ně Windows optimalizované, říká Yang.

Gregory Wong, analytik společnosti Forward Insights k tomu dodává, že podle něj SSD disky dříve nebo později klasické pevné disky nahradí a je potřeba tento fakt zohlednit při optimalizaci operačních systémů. Velikost sektorů u SSD je větší než u magnetických disků a Windows proto pracují s daty v malých "balíčcích", což má za následek zbytečné snižování výkonu SSD technologie. Podle jeho odhadů nyní Samsung spolu s Microsoftem pracují na tom, aby operační systém rozpoznal SSD disk se sektory o velikosti 4 kb od běžného disku s 512bytovým sektorem a tomu se i přizpůsobil při práci.

Například Sun již spolupracuje se Samsungem na zlepšení podpory SSD pod ZFS (Zettabyte File System), který je součástí OS Solaris a bude podporován i v příští verzi Mac OS X 10.6 s kódovým názvem Sněžný leopard. Díky této optimalizaci Sun může např. lépe a rychleji defragmentovat data na SSD discích v operačním systému pracujícím se ZFS.

SSD disky však nejsou k defragmentaci úplně ideální díky svému limitovanému množství čtecích a zápisových cyklů, dodává Wong, nicméně Samsung v minulém měsíci představil 8GB SSD disk, který zvyšuje životnost ze 100 000 cyklů na 500 000 cyklů. Díky tomu bude možné provádět na těchto discích defragmentaci bez obav, že by příliš snížila jejich životnost.
Nenechte si ujít:
SSD disky pod lupou: Vyplatí se jejich pořízení?

Jednopalcový SSD disk je na světě

Výrobci pevných disků ohlašují další zvyšování kapacit

Imation uvádí SSD disky pro firmy i běžné uživatele

256GB SSD disk od Samsungu bude již letos!

Sun volá po sjednocení standardů u SSD disků

Jaká je ve skutečnosti spotřeba SSD disků?

Podle Yanga Samsung také pracuje na způsobech, jak snížit spotřebu nových disků a také na algoritmech, které by prodloužili jejich životnost. Problémem stále zůstává cena za gigabyte diskové kapacity, dodává wang, přičemž podle něj je zhruba pětkrát vyšší než u klasických pevných disků a tento rozdíl stále brání většímu rozšíření SSD do běžných notebooků. Nicméně v oblasti serverů však již uživatelé začínají vnímat i poměr rychlosti a ceny, který je pro novou technologii značně příznivější. Samsung podle Yanga úzce spolupracuje i s výrobci PC na implementaci SSD v jejich systémech a věří, že v brzké době dojde k jejich výraznějšímu rozšíření ve všech sektorech IT.

Zdroj: IDG News Service

 

Byl pro vás článek přínosný?