Hlavní navigace

SanDisk Ultra Plus – 256 GB solidního SSD

13. 12. 2013

Sdílet

 Autor: © Scanrail - Fotolia.com
Trh pevných disků se pomalu sune k SSD. Tento typ disků přestal být exotickým experimentem a s poklesem cen se stále více notebooků i stolních počítačů vybavuje těmito rychlými disky.

Klasické pevné disky se stávají spíše velkokapacitními odkladišti gigantického množství dat, ale SSD se stávají systémovými disky. U notebooků je to jasná volba, neboť vysoký výkon, nižší spotřeba a vyšší odolnost proti nárazům předurčuje SSD pro tento segment. Jedním z dodavatelů SSD je společnost SanDisk, která nám zapůjčila k testování svůj model Ultra Plus o kapacitě 256 GB.

SanDisk benchmarkTento disk se dodává v kapacitách  64 GB, 128 GB, a 256 GB. Jako systémový disk do současného notebooku nebo PC bych doporučoval přemýšlet o minimálně 128 GB verzi nebo nejlépe 256 GB. Ta pokryje i budoucí potřeby. Nesmíme zapomínat ani na rezervu, kterou totiž SSD disky potřebují pro svůj plynulý provoz a tak není dobré zaplnit celou kapacitu. Disk je dodáván ve spartánském provedení, pouze s rámečkem a SATA připojovacím kabelem. Po jeho instalaci v počítači a spuštění programu CrystalDisk Info zjišťujeme, že je vybaven rozhraním SATA III o rychlosti 6 G/s a funkcemi SMART, AMP, NCQ a TRIM. Odolnost disku je více než 1500 G a pracovní teplota je od 0 do 70 stupňů Celsia. V našem případě měl disk během provozu okolo 36 stupňů což je velmi příjemná hodnota.

Výrobce deklaruje přenosovou rychlost u sekvenčního čtení 530 MB a u zápisu dat 430 MB. Naše redakce použila pro zjištění výkonu programy CrystalDiskMark 3.0.3 a AS SSD Benchmark.

ICTrocenka

SanDisk benchmarkVýsledky testů jsou následující. Maximum pro čtení bylo 518 MB/s a pro zápis 461 MB/s. Co je však důležitější je výkonnost při náhodné práci s daty o velikost 4 Kb. Zde se disku podařilo dosáhnout rychlosti 31MB při čtení a 65 MB při zápisu. Program AS SSD potom v tomto testu ukázal 26,8 MB pro čtení a 50,2 MB při zápisu. Celkové skóre v AS SSD bylo 837 bodů. Podívejme se na tyto výsledky podrobněji. Sekvenční zápis a čtení dat se uplatní zejména při práci s velkými objemy dat. Například fotografie, hudba nebo video představují obsah, se kterým si tento SanDisk Ultra Plus poradí nejlépe. Připočítáme-li k tomu slušný výkon při práci s náhodným přístupem, který je důležitý zejména při provozu operačního systému, nebo spouštění programů, zjistíme, že disk podává velmi slušný a stabilní výkon. Pokud k tomu připočteme renomé výrobce, který se paměťovými technologiemi zabývá již velmi dlouho, solidní zpracování a záruku 3 roky, máme před sebou disk s velmi dobrým výkonem, dobrou kapacitou a přijatelnou prodejní cenou. Ta je v současné době zhruba 4382 Kč včetně DPH. Pokud tedy hledáte čím se odměnit pod vánoční stromeček, neuděláte volbou tohoto disku chybu. A radost z rychlejšího počítače vám vydrží jistě dlouho.

 

Byl pro vás článek přínosný?