Hlavní navigace

Sapphire Mini PC Edge HD

29. 6. 2011

Sdílet

www.sapphiretech.com, 7000 Kč s DPH S rostoucí popularitou nejrůznějších multimediálních a síťových přehrávačů občas zapomínáme, že tím naprosto nejlepším a nejuniverzálněj

www.sapphiretech.com, 7000 Kč s DPH

S rostoucí popularitou nejrůznějších multimediálních a síťových přehrávačů občas zapomínáme, že tím naprosto nejlepším a nejuniverzálnějším zůstává HTPC. Za univerzálnost ale musíte zaplatit hned několika nedostatky – počínaje rozměry a v některých případech i hlučností, přes cenu až po o poznání náročnější konfiguraci a správu plnohodnotného operačního systému s media center rozhraním. Sapphire Edge HD nabízí alternativu, která síťovým přehrávačům může konkurovat nejen univerzálností, ale i rozměry a do jisté míry také nízkou hlučností. Jediným argumentem proti tak zůstává vyšší cena, ta nicméně není tak vysoká, aby Edge HD vyřadila ze hry.
I když označení „nejmenší PC na světě“ není tak docela pravdivé (existují menší systémy postavené na Atomu), Edge HD by rozhodně mohl nést označení nejmenší HTPC. S rozměry 193 × 148 × 22 mm a hmotností 530 g (bez externího zdroje) se skutečně jedná o střízlíka, který usazený na oválné nožce rozhodně nenapovídá, že se uvnitř skrývá plnohodnotný počítač s dvoujádrovým procesorem, grafikou nVidia a 250GB pevným diskem (oželit ovšem musíte optickou mechaniku).
Výrobce dokázal do malého těla vměstnat poměrně bohatou výbavu, monitor či televizor tak lze připojit k D-SUB či HDMI rozhraní, zvuk lze vyvést buď analogovou cestou ve stereu, nebo digitálně a prostorově pomocí HDMI. Nechybí ethernetový port, vestavěné Wi-Fi a čtveřice USB portů – dva na zadní stěně a dva pod gumovým krytem vepředu. Velmi důmyslně jsou umístěny informační diody napájení a pevného disku – na boku jsou dostatečně viditelné, ale v noci vás ve tmě rozhodně ani neoslňují, ani neobtěžují. Konfigurace zahrnuje dvoujádrový procesor Intel Atom D510 na 1,66 GHz, 2GB RAM a zmíněný pevný disk – to je naprosto dostačující pro provoz Windows 7 Home Premium s Media Center, nebo jiných operačních systémů s vhodným multimediálním rozhraním – jejich instalaci ale budete muset provést z USB disku nebo USB DVD mechaniky, ostatně i ovladače jsou dodány na USB flash disku.
Pochvalu zaslouží kvalita zpracování i matná povrchová úprava. To, že operační systém není součástí balení, považujeme za plus – nechcete-li Windows, nemusíte za ně zbytečně platit, jejich instalace z externí DVD mechaniky ale zároveň nebyla nijak komplikovaná. Výkonnostně sice Edge HD není „trhač asfaltu“, pro přehrávání drtivé většiny obsahu v kombinaci se správnými kodeky a ovladači je ale naprosto adekvátní - nicméně u některých exotičtěji ripnutých HD filmů, které lze dekódovat pouze pomocí procesoru a nikoliv s pomocí grafiky nVidia ION2, možná narazíte u rozlišení 1080p na výkonnostní možnosti procesoru Atom. Bezproblémový je i webový obsah v HTML5, nicméně pro přehrávání flash videa ve vyšších rozlišeních a pro rychlou práci se stránkami obsahujícími velké množství kódu ve flashi byla zapotřebí betaverze Adobe Flash podporující čipset ION2.
S cenou pohybující se mezi pěti a šesti tisíci bez DPH je Sapphire Edge HD výbornou alternativou k síťovým přehrávačům. Hlučnost při male zátěži je na hranici slyšitelnosti, při větší je sice chlazení uvnitř miniaturního PC slyšet, ale nejedná se o nadměrný hluk. Nicméně k ceně je třeba připočíst cenu vhodného dálkového ovládání (například miniaturní Bluetooth klávesnice s touchpadem – cca 600 až 2000 Kč) a případně operačního systému Windows, i čas nezbytný na konfiguraci a nastavení celého systému. Tyto investice navíc se ale rozhodně vrátí v univerzálnosti, díky níž si poradí jak s libovolným videem či hudbou, ale i se streamovanými filmy či videem z webových portálů. Edge HD může pochopitelně fungovat i jako velmi štíhlé a úsporné stolní PC v pracovně, ložnici či kuchyni.

Sapphire Edge HD mini PC

Procesor: Intel Atom D510, 2 jádra, 1,66 GHz
Paměť: 2 GB RAM, 250 GB pevný disk
Grafika: 512 MB nVidia ION2
Síť: Gigabit LAN, Wi-Fi 802.11n
Rozhraní: VGA, HDMI, Audio in/out, LAN, 4× USB 2.0
Příslušenství: externí zdroj 65 W, HDMI kabel, HDMI-DVI adapter, USB disk s ovladači

Byl pro vás článek přínosný?