Hlavní navigace

Sapphire Radeon 6870 Flex

29. 6. 2011

Sdílet

Používat PC s více než jedním monitorem již dnes není převratnou novinkou – zejména majitelé notebooků si rychle zvykli využívat současně displej notebooku a externí monitor, ale i...

Používat PC s více než jedním monitorem již dnes není převratnou novinkou – zejména majitelé notebooků si rychle zvykli využívat současně displej notebooku a externí monitor, ale i řada příznivců výkonných stolních PC běžně používá dva monitory. Mimo jiné i proto, že již bezmála deset let jsou na trhu grafické karty umožňující současné připojení dvou monitorů a v operačních systémech Windows je takový způsob práce velmi dobře podporován.
Windows a společně s nimi i řada moderních grafických karet zvládne i více než dva monitory. Na tuto oblast se v posledních letech zaměřila zejména společnost AMD, jejíž grafická divize (dříve ATI) uvedla na trh technologii Eyefinity, umožňující používat nejen pro práci, ale i pro hry tři, u speciálně vybavených karet dokonce až šest monitorů současně. Háček je ovšem v tom, že počínaje třetím monitorem je třeba pro připojení displeje používat rozhraní Display port – to musí monitor buď nativně podporovat, nebo je nezbytné dokoupit speciální adaptér z DP na jiný typ rozhraní (DVI, HDMI, VGA apod.).
I když se nejedná o problém neřešitelný, je to nepříjemnost, která může některé uživatele odradit – tak asi uvažovali v Sapphire, když navrhovali edici karet Flex, které umožňují připojit současně až tři monitory s nejběžnějším digitálním rozhraním HDMI (dva lze připojit na DVI konektory a třetí pomocí přibalené redukce HDMI/DVI), přičemž další dva monitory lze připojit na konektory DP. Nicméně tento „trik“ má za následek, že maximální celkové Eyefinity rozlišení pro trojici monitorů na DVI rozhraní je 5760 × 1080 (tedy trojice Full HD displejů). Karta teoreticky zvládne až šest monitorů připojených pomocí DP 1.2 hubů, vzhledem k jejich dostupnosti je to ale spíše hudba budoucnosti. V rámci úprav výrobce také kartu vybavil účinnějším a tišším chladičem. V ostatních směrech se jedná o klasickou HD 6870 kartu s 1 GB DDR5 RAM.
To pochopitelně znamená, že pod kapotou naleznete opravdu vysoký výkon jak pro profesionální práci (možnost bez problémů připojit tři monitory ocení určitě ti, kdo stříhají video nebo pracují profesionálně s fotografiemi), tak pro nejnovější hry. Karta si bez problémů poradí s drtivou většinou her bez ohledu na rozlišení a počet detailů a dokonce i v Eyefinity režimu se třemi Full HD monitory zvládne prakticky všechny současné hry naprosto plynule. Snad jedinou výjimku tvoří extrémně náročný Stalker Call of Pripyat, který pro naprosto plynulé hraní ve vysokém rozlišení a detailech vyžaduje doslova krvavou konfiguraci. Velkou výhodou je zároveň nízká spotřeba při minimální zátěži – pouze 20 W. Naopak při plném provozu karta spolyká až 152 W, což znamená, že musíte použít zdroj se dvěma šestipinovými napájecími kabely pro grafickou kartu. Fandy domácího kina pak můžeme ujistit, že díky HDMI 1.4a lze s pomocí příslušeného softwaru zprovoznit i podporu stereoskopického 3D na současných televizorech – v balení dokonce naleznete i HDMI 1.4a kabel.
Radeon 6870 Flex je skutečně flexibilním řešením pro HD maniaky – můžete na něm přehrávat filmy včetně HD flash videa (to je dokonce akcelerováno pomocí GPU), zvládne stereoskopické 3D (byť nastavení a zprovoznění nemusí být vždy úplně snadné). Především vám ale umožní snadno připojit pro práci s profesionálními aplikacemi jako Adobe Premiere, Photoshop či After Effects tři (a případně více) full HD monitorů a zároveň využívat akcelerace těchto aplikací (i některých jednodušších utilit) pomocí GPU, což může dramaticky zkrátit konverzi videa či umožnit provádět některé efekty v reálném čase.
Sapphire má v portfoliu pochopitelně i výkonnější karty, ale poměr ceny, výkonu a užitné hodnoty modelu 6870 Flex je podle našeho názoru jednoznačně nejvýhodnější – aniž byste byli nuceni dělat jakékoliv kompromisy.

Sapphire Radeon 6870 Flex 1 GB
Frekvence GPU: 900 Mhz
Frekvence RAM: 1050 Mhz
Velikost RAM: 1 GB (256 bit GDDR5)
Počet stream procesorů: 1120
Příslušenství: HDMI 1.4a kabel, HDMI/DVI redukce, miniDP/DP redukce, 2× napájecí redukce, CrossFire kabel, DVI/VGA redukce

Byl pro vás článek přínosný?