Hlavní navigace

Sdílení dat má od EU zelenou

17. 4. 2008

Sdílet

Evropský parlament v minulém týdnu odmítl kriminalizovat sdílení dat uživateli a zavrhl tak ideu tvrdého postihování těch, kteří prostřednictvím internetu porušují autorská práva. Mělo jít například o úplné odpojování „sdílečů“ od Internetu. Nicméně výsledek hlasování byl velmi těsný.

Tímto nadsazeným heslem by se dal komentovat výsledek jednání o podobě zákona, týkajícího se přísného postihování uživatelů, sdílejících soubory, nejčastěji prostřednictvím P2P sítí. Evropský parlament totiž v minulém týdnu odmítl kriminalizovat sdílení dat uživateli a zavrhl tak ideu tvrdého postihování těch, kteří s využitím internetu porušují autorská práva. Mělo jít například o úplné odpojování takových „sdílečů“ od Internetu. Nicméně výsledek hlasování byl velmi těsný.

Proti tvrdému stíhání „sdílečů“ hlasovalo 314 poslanců Evropského parlamentu, zatímco pro prosazení zákona jich bylo 297. Odpůrci zákona proti sdílení souborů zdůvodňovali své rozhodnutí hlavně možností budoucího zneužívání tohoto zákona a také příliš vysokými postihy, které v něm byly navrhovány.

Výsledek volby ukazuje na snahu poslanců Evropského parlamentu nalézt rovnováhu mezi zájmy vlastníků autorských práv a běžnými uživateli a tak velké postihy jako naprosté znemožnění přístupu k internetu nemohly být přijaty, komentovala výsledek hlasování Malene Folke Chaucheprat, mluvčí Evropského parlamentu krátce po oznámení výsledků.

Tento výsledek je v zajímavém kontrastu například s proslovem německé kancléřky Angely Merkelové v předvečer zahájení letošního CeBITu, která naopak zdůrazňovala nutnost zpřísnění legislativy spojené s ochranou duševního vlastnictví právě ve spojitosti s informačními technologiemi.
Nenechte si ujít:
Vstupem na území USA přicházíte o veškeré soukromí!

Bill Gates říká: cenzura internetu nebude fungovat

Velká Británie zvažuje odpojování „pirátů“ od internetu

Čína kvůli nepokojům v Tibetu cenzuruje internet

Internet stojí před hrozbou kolapsu

Microsoft zintenzivňuje kontroly počítačů s nelegálními Windows!

Za zmínku stojí, že podobně také například Japonsko nebo Velká Británie v současnosti uvažují o odpojování uživatelů, kteří by zneužívali internet pro porušování autorských práv.

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku