Hlavní navigace

Seagate věří blockchainu, využije platformu Hyperledger

19. 11. 2018

Sdílet

 Autor: Fotolia © iconimage
Seagate a IBM uzavřeli strategické partnerství: hodlají vystavět distribuovanou účetní knihu na blockchainové technologii, která pomůže sledovat desítky milionů pevných disků v jejich složité cestě distribučním řetězcem.

Nejen firmě samotné, ale také IBM, dodavatelům i koncovým uživatelům umožní blockchain sledovat pevný disk od výrobní linky až po jeho předání do rukou zákazníka. Jako partnera pro realizaci projektu si Seagate vybral IBM, který firmě dodává vlastní distribuci blockchainové platformy Hyperledger. Vzhledem k tomu, že IBM patří mezi zákazníky Seagatu, je dohoda nepochybně oboustranně prospěšná.

Podle Manuela Offenberg, ředitele technologií v divizi Data Security Research Seagatu, umožní blockchainová účetní kniha sledovat veškeré prodávané pevné disky společnosti – což jsou každoročně desítky milionů.

„Jakmile je disk dodán zákazníkovi – jako je IBM – ztratíme o disku přehled,“ popisuje Offenberg. „IBM je následně buď integruje do vlastních systémů, nebo jej jménem společnosti prodáváme třetím stranám.“

Co se však může stát je, že autentické disky Seagatu jsou nelegálně nahrazeny falešnými nebo kradenými disky právě třetími stranami. Tyto disky mohou být dále prezentovány jako Seagatu, a když selžou, jsou odeslány zpět společnosti – ačkoli nejsou její.

Seagate však nemusí odhalit, že disky jí nepatří – odhalit to není zcela jednoduché. Padělky zboží jsou v IT průmyslu bohužel dosti rozšířené. Podle dat International Anti-Counterfeiting Coalition („Mezinárodní protipadělatelská koalice“) činí v současnosti hodnota padělané nebo kradené elektroniky více než 1,7 bilionů dolarů. Padělané disky mohou vést ke ztrátě dat a nemusí splňovat všechny patřičné normy.

Platforma Hyperledger umožní Seagatu vybudovat nezměnitelný záznam celého životního cyklu disku: žádná strana nebude schopna změnit informace o disku bez schválení většiny blockchainového řetězce. Data půjde jednoduše sdílet ke všem relevantním partnerům.

Blockchainová platforma IBM bude pro potřeby Seagatu upravena pomocí autentizačních informací založených na Secure Electronic ID (eID) systému firmy. Ten uděluje každému disku během procesu výroby unikátní identifikační šifrovací klíč. Jde o elektronický otisk prstu: identifikátor disku lze kdykoliv využít pro ověření jeho autenticity.

Verifikaci lze také provést po zformátování disku prostřednictvím vlastní technologie Seagatu, která využívá elektronický podpis. Ten bude uložen v blockchainové účetní knize, čímž splní zákony týkající se ochrany soukromí zákazníka (primárně evropské GDPR).

„Možnost spolupracovat se Seagatem a zkombinovat blockchain s pokročilou šifrovací technologií sloužící k identifikaci produktu činí tento projekt výjimečným. Mimo jiné také ukazuje, že blockchain má potenciál změnit správu a sledování životního cyklu elektronických produktů,“ popisuje Bruce Anderson, globální výkonný ředitel elektroniky v IBM. „Padělané elektronické součástky jsou celosvětový problém, který vyžaduje reakci celého ekosystému.“

V současnosti Seagate technologii testuje, hotová by měla být někdy na začátku příštího roku. Pilotní projekt se má následně spustit na jaře příštího roku; reálného nasazení blockchainové účetní knihy – pokud se v praxi osvědčí – tak můžeme očekávat k roku 2020.

Pro logistiku a dodavatelské řetězce slibuje blockchain nejradikálnější a nejpříjemnější změny. V principu podobné systémy testuje např. logistický gigant Maersk, a to opětovně s IBM.

Blockchainové platformy mají firmám ušetřit miliardy dolarů a nahradit současný silně zastaralý systém EDI (electronic data interchange). Ten nedávno oslavil 60. narozeniny. Dosud běžné jsou i různé systémy založené na tužce a papíru.

Dalším příkladem je Walmart, který rovněž testuje blockchain pro lepší přehled dodavatelského řetězce.

příloha_ovladnete_sva_data

Pro farmaceutické, technologické a logistické společnosti testuje blockchainové distribuce také SAP.

Pokud se současné pilotní nebo experimentální projekty osvědčí, lze očekávat výrazně širší osvojení technologie. Jestli ovšem blockchain skutečně splní velké plány, to je zatím neznámá veličina.

Byl pro vás článek přínosný?