Hlavní navigace

Seagate výrazně posílí, kupuje HDD divizi Samsungu

20. 4. 2011

Sdílet

Na trhu s pevnými disky nastala další velká událost – Seagate se dohodl se Samsungem na odkoupení jeho divize pevných disků za téměř 1,4 miliardy dolarů.

Zpráva přišla zhruba pět týdnů poté, co konkurenční Western Digital ohlásil koupi diskové divize Hitachi (více viz článek Western Digital ovládne akvizicí svého konkurenta trh s pevnými disky). Na trhu s pevnými disky tak dochází k výrazné konsolidaci a po připojení divize HDD společnosti Samsung k Seagatu zůstanou v tomto segmentu již jen tři významní hráči – kromě Samsungu a Seagatu zbyde pouze Toshiba.

Seagate konkrétně zaplatí Samsungu 1,375 miliardy dolarů, z toho polovinu v hotovosti a druhou poloviny v akciích. Posílí tak svoji pozici na trhu, i když stále zůstane s objemem svých prodejů na druhém místě za WD. Spojení by mělo být dokončeno do konce roku 2011 a Samsung bude vlastnit 9,6 % společnosti Seagate a také nominuje svého zástupce do řídící rady firmy.

Firmy současně oznámily i rozšíření existujících licenčních dohod a spolupráce na podnikových storage systémech. Samsung bude dodávat pro Seagate čipy flash pamětí, které budou používány v SSD discích a Seagate bude naopak Samsungu dodávat pevné disky pro využití v PC, noteboocích a dalších typech spotřební elektroniky.

Akvizice má umožnit Seagatu lépe oslovit potenciální zákazníky v Číně a jihovýchodní Asii a také rozšířit svoji nabídku solid state disků. Pro obě firmy by také měla dohoda znamenat zrychlení vývojových cyklů.

Byl pro vás článek přínosný?