Hlavní navigace

Serverům se v Evropě vůbec nedaří - prodeje na čtyřletém minimu

1. 3. 2013

Sdílet

 Autor: Alexander Orlov - Fotolia.com
Globální prodej serverů ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku, co se týče kusových dodávek, meziročně velmi mírně klesl (–0,2 %), avšak příjmy výrobců ve stejném období stouply o více než 5 %.

V celoročním srovnání je pak situace opačná – zatímco počet dodaných jednotek stoupl o 1,5 %, obrat producentů klesl o 0,6 %.

„V roce 2012 se naplno projevil efekt nižších IT rozpočtů, jehož důsledkem je zpoždění modernizace serverového parku ve velkých organizacích i středně velkých podnicích,“ říká Jeffrey Hewitt, viceprezident Gartneru pro výzkum.

Největšího růstu v počtu prodaných serverů přitom dosáhla Severní Amerika (+5,5 %). Naopak segment EMEA, kam patří kromě Evropy ještě Blízký východ a Afrika, ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku zaznamenal výrazný pokles jak z hlediska obratu (–7,4 %), tak kusových dodávek (–10,4 %). Celkově se v uvedeném období prodalo v EMEA 630 tisíc serverů v úhrnné ceně 3,8 miliardy dolarů.

„Všechny tři subregiony EMEA byly silně postiženy malým zájmem kupujících. Nejhůře dopadla západní Evropa, kde se prodaly servery za částku o téměř 8 procent nižší než rok předtím,“ říká  Adrian O’Connell, research director v Gartneru.

Podle něj vykázala špatné výsledky i východní Evropa, když tamější podniky utratily meziročně o 7,3 % méně. Nejlépe v EMEA si nakonec vedl Blízký východ a Afrika, i když i tam došlo ke snížení příjmů dodavatelů serverů o téměř 4 %.

Evropě prý uškodilo, že tam nejsou velcí odběratelé typu Google nebo Facebook, kteří nakupovali v závěru loňského roku ve velkém, tak i relativně špatná ekonomická situace, což zase kontrastuje se situací v Asii.

Určité kontrakce prodejů se v oblasti EMEA dočkaly i servery třídy x86, jejichž obrat klesl o téměř 4 %. Ještě podstatně hůře si vedly unixové systémy postavené na platformě RISC/Itanium, za něž obchodníci utržili meziročně dokonce o třetinu méně.

Zajímavostí je, že na tomto trhu jako jediný vykázal růst segment „ostatní CPU“, kam se obvykle řadí mainframy.

Z pěti největších prodejců vykázalo meziročně pozitivní obchodní výsledky pouze Fujitsu (+16,7 %), v těch, co ztrácely, byl na tom nejhůře Oracle, jehož příjmy klesly o více než třetinu. V kusových dodávkách patří mezi jediné firmy, které prodaly meziročně více, Fujitsu (+4,4 %) a Cisco (+19,3 %).  Nejhorší dynamiku naopak hlásí IBM a Hewlett-Packard (oba shodně kolem –15 %).

Analytici poukazují také na to, že kvůli nezájmu zákazníků klesl prodej serverů na nižší úroveň, než tomu bylo ve čtvrtém čtvrtletí roku 2009. Avšak v letošním roce má podle Gartneru dojít k určitému obratu, i když výrobci zaměření na high-end segment budou i nadále čelit určitým obtížím.

 

Prodej serverů v EMEA

příloha_ovladnete_sva_data

Podíl výrobců podle dosaženého obratu, 4. čtvrtletí 2012

HP

32,9 %

IBM

32,7 %

Dell

12,3 %

Fujitsu

6,5 %

Oracle

4,3 %

ostatní

11,3 %

Zdroj: Gartner, únor 2013

Byl pro vás článek přínosný?