Hlavní navigace

Servery v EMEA: Po třech letech konečně vzestup obratu i dodávek

12. 9. 2014

Sdílet

 Autor: Alexander Orlov - Fotolia.com
Prodej serverů ve druhém čtvrtletí znamenal pro dodavatele v EMEA zajímavé zvýšení obratu – o 4 procenta. Počet prodaných jednotek však stoupl jen nepatrně – o 0,8 procenta.

Uvádí to zpráva, kterou uveřejnil Gartner. Podle jeho analytiků se kusové dodávky v EMEA v minulém čtvrtletí zvýšily poprvé za posledních 11 kvartálů. Příjmy výrobců přitom stouply už podruhé za sebou, a dosáhly tak výše 3,2 miliardy dolarů, ale stále jde o slabé hodnoty, protože předtím se v deseti čtvrtletích za sebou snížily.

„Druhé čtvrtletí letošního roku se ukázalo jako klíčové pro řadu výrobců, protože obrat i dodávky se zvýšily poprvé od poloviny roku 2011. Přesto se nedá říci, že by šlo o obrat k opětovnému růstu, spíše jde o zastavení pádu minulých období,“ tvrdí Errol Rasit, šéf výzkumu v Gartneru.

Podle něj se dodavatelé musejí více zaměřit na to, aby uspokojili poptávku zákazníků. Ti jsou prý vybíravější, co se týče technologického vybavení i nabídnuté ceny. Tyto proti sobě stojící požadavky mohou do určité míry limitovat budoucí růst trhu. Přesto analytici očekávají, že ve druhé polovině letošního roku zůstane růst prodejů serverů zachovaný.

Co se týče samotné východní Evropy, tento region v obou základních ukazatelích hlásí pokles – u obratu jde o –1,6 %, u dodaných jednotek dokonce –5,6 %.

Pokud se podíváme na platformy jednotlivých serverů, nejúspěšnější byly v EMEA, co se týče dynamiky, systémy x86, když obrat s nimi stoupl o téměř 13 %. Unixové stroje  RISC/Itanium pokračují v dramatickém ústupu, když obrat s nimi klesl o téměř čtvrtinu.  A konečně snížení je vidět i u mainframů, a to o zhruba 18 %.

Podle analytiků se dal vzestup u x86 celkem očekávat, ale dvouciferný pokles u platformy RISC a Itanium byl větší, než experti předpokládali.

Zajímavého výsledku v EMEA dosáhl lídr trhu, tedy Hewlett-Packard. Jeho obrat totiž meziročně stoupl o více než sedm procent, ale počet dodaných serverů poklesl o 5 %.

IBM, druhé v žebříčku, klesalo poměrně výrazně (v obratu –15 %), a to i kvůli ohlášenému odchodu z tohoto byznysu. Výrobce sice navýšil prodeje x86 systémů, pod hladinu jej však potápěly mainframy a RISC systémy. 

Třetí Dell hlásí navýšení obratu o téměř 14 % a i počet dodaných jednotek je slušný (meziročně + 5 %).

V globálním měřítku se prodalo 2,5 milionů serverů (o 1,3 % více) za cenu 12,7 miliardy dolarů, což je meziročně nárůst o téměř tři procenta. Podle Gartneru všechny regiony rostly s  výjimkou východní Evropy, Japonska a Jižní Ameriky. Lídrem, co se týče příjmů i dodaných serverů, je HP, zatímco velmi vysoká dynamika je vidět u Ciska (příjem +35 %), respektive Huawei (dodávky +39 %).

IDC uveřejnila kromě čísel za EMEA ve druhém čtvrtletí (obrat vzrostl o 3,6 % na 3,2 miliardy dolarů a kusové dodávky o 2,5 %  na 550 000 strojů) také čísla pro Českou republiku. Tuzemský trh systémů X86 prý poklesl už čtvrtý kvartál po sobě, tentokrát o 4,2 %. Žebříček nejúspěšnějších dodavatelů serverů x86 podle dodaných kusů vede HP (45 %), následované Dellem (30 %) a Abacusem (9%).

Prodej serverů v EMEA

příloha_ovladnete_sva_data

Podíl dodavatelů podle kusových dodávek, 2. čtvrletí 2014

HP
37,95
Dell
21,70
IBM
9,56
Fujitsu
4,94
Cisco
2,95
ostatní
22,90

Zdroj: Gartner, srpen 2014

Byl pro vás článek přínosný?