Hlavní navigace

Sirin Labs spustí crowdfunding pro crypto smartphone Finney

27. 9. 2017

Sdílet

 Autor: Sirin labs
Společnost Sirin Labs stojí za bezpečným telefonem Solarin, který se prodával za 14 000 dolarů. Stejná společnost nyní připravuje jeho Open Source verzi, která by měla být poněkud dostupnější.

Společnost Sirin Labs stojí za bezpečným telefonem Solarin, který se prodával za 14 000 dolarů. Stejná společnost nyní připravuje jeho Open Source verzi, která by měla být poněkud dostupnější.

Telefon, pojmenovaný po Halu Finneym Finney, bude jediným plně zabezpečeným telefonem na světě, který bude schopen fungovat také jako peněženka kryptoměn. Alespoň to tvrdí výrobce. Crowdfundingová akce začne někdy v říjnu.

Podle společnosti Sirin vytvoří všechna Finney zařízení (telefony a all-in-one počítače) vlastní nezávislou blockchain síť, kterou bude pohánět technologie IOTA Tangle. Síť bude fungovat bez centralizované páteře nebo center pro těžení kryptoměny, která zaneřádí transakční procesy. Výchozí měnou budou SRN token (pouze majitelé SRN tokenů si telefon budou moci koupit). Operačním systémem telefonu bude Sirin, speciálně navržený tak, aby podporoval blockchainové aplikce, peněženky a přístup k bezpečným platbám.

příloha_ovladnete_sva_data

Telefon bude vybaven opravdu řádně (k dostání by měl být od roku 2019), uživatelé budou mít k dispozici 265 GB vnitřní paměti, 8 GB operační paměti, kameru s rozlišením 16 megapixelů a spoustu bezpečnostních prvků – od systému prevence narušení bezpečnosti, založeného na chování uživatele přes fyzický vypínač a blockchainové bezpečnostní funkce, takže teoreticky by mělo případným útočníkům dát pořádnou práci telefon hacknout.

Otázkou je, jak velká po zařízení bude poptávka. Zatím je trh s kryptoměnami stále spíše okrajový, i když roste doslova před očima. Deset měsíců po představení první verze telefonu Solarin (který stál 14 000 dolarů) společnost musela propustit třetinu zaměstnanců a vydala prohlášení, ve kterém oznámila hledání nového směru a nového zařízení. Podle některých analytiků přišel smartphone Solarin příliš brzy a je otázkou, zda na model Finney už doba dozrála či nikoli.

Byl pro vás článek přínosný?