Hlavní navigace

Síť 5G se blíží rychleji, než se očekávalo

13. 10. 2017

Sdílet

 Autor: Stephen Lawson, IDG NS
Bezdrátová síť 5G ještě potřebuje ke svému nasazení jistou asistenci ve formě standardů, otevřenosti a vládních regulací, věří inženýři mobilních operátorů ve Spojených státech. Přesto mnozí předpokládají, že pokrytí touto sítí – přinejmenším v USA – přijde o dost dříve, než se původně očekávalo. Analýzu přinesl server EETimes.

Některé specifikace 5G sítě známe už dnes, na jiných se teprve pracuje; průmysl jako takový musí navíc přijít s patřičnými standardy. Dva z největších amerických operátorů už však s 5G sítí pracují, jde o Verizon a AT&T; prozatím podnikají velkoplošné testy v několika amerických městech, další zkušební pokusy probíhají v Evropě i v Asii. Pro příští rok se má testování ještě zintenzivnit.

Podle Sama Lucera, analytika pro M2M v IHS Markit, není celosvětové rozšíření 5G sítě očekávané dříve, než v roce 2020.

Přes chybějící standardizaci však bylo množství profesionálů z nedávného MWC v San Franciscu pozitivnější než Lucero.

„Očekáváme, že 5G přijde rychleji a s větším rozšířením, než se původně čekalo,“ věří Rajeev Suri, president a CEO Nokie. Znovuzrozená Nokie očekává všeobecné osvojování 5G sítí již v roce 2019.

Na MWC vkládaly do nové evoluce celosvětové bezdrátové sítě zástupci operátorů velkou důvěru; přiznávají však, že průmysl ještě čeká spousta práce.

„4G je jako skvělá rocková skupina,“ ilustruje Andre Feutch, technický ředitel AT&T. „5G je jako vyladěný orchestr.“ Dodává, že 5G je podle něj úžasná příležitost k posunu bezdrátové sítě a zvýšení její konkurenceschopnosti a relevance.

„Z pohledu sítě je 5G evoluce,“ popisuje dále Gordon Mansfield, viceprezident RAN a vývoje zařízení v AT&T. „Z pohledu schopností se však jedná o revoluci.“

příloha_ovladnete_sva_data

Podle Lucera budou mnohé z 5G technologiích založeny na 4G, což přiznává i většina mluvčích na MWC.

Ačkoli je potřeba ještě spoustu problémů vyřešit, s 5G sítí to vypadá lépe a lépe a možná se jí dočkáme o celý rok dříve, než se původně odborníci domnívali.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku