Hlavní navigace

Síťová úložiště NAS umožňují nejen efektivní zálohování (1.)

26. 12. 2009

Sdílet

Zařízení typu NAS pro malé a střední firmy podporují značné kapacity pro ukládání a zálohování dat a nabízejí překvapivě širokou a pestrou paletu funkcí pro jejich sdílení a distribuci.

V dřívějších dobách byla síťová úložiště typu NAS (Network-Attached Storage) nasazována především v podnikové sféře, to se však rychle mění. Současný trh nabízí celou řadu cenově dostupných alternativ také pro malé a střední firmy či dokonce domácí kanceláře a mnohá z těchto zařízení nabízejí překvapivě širokou a vyspělou funkcionalitu. V tomto testu jsme se blíže podívali na osm nejaktuálnějších modelů.

Síťová storage již není zdaleka pouze doménou podnikového prostředí. Nové generace NAS serverů, jež se začaly objevovat v posledních několika letech, tyto možnosti posouvají do segmentu středních, ale i malých firem, které dnes mají na výběr z celé řady levných nebo naopak výkonných a škálovatelných alternativ pro různě náročné aplikace. A to je jen dobře, neboť vyžadujete-li skutečně bezpečné zálohování dat, dnes už si nevystačíte s jejich kopírováním na jediný disk či na pásku jednou či dvakrát denně.

V následujícím testu si představím celkem osm modelů zařízení typu NAS od šesti výrobců, jimiž jsou konkrétně společnosti i-Tec, iomega, Netgear, Qnap, Synology a Zyxel. Zastoupení modelů přitom dobře ilustruje současnou nabídku trhu, neboť na jednom konci spektra najdete dva NAS servery s prostorem pro dva 3,5“ disky (i-Tec a Zyxel), zatímco na druhém se nacházejí modely pro vyšší škálovatelnost úložné kapacity, jakou poskytují produkty firem Synology a Qnap s pozicemi pro pět, respektive osm SATA I/II disků. Těžiště testu spočívá ve čtyřdiskových systémech, které tvoří pomyslný střed mezi levnými, ale funkčně vyspělými úložišti.

NAS servery této kategorie typicky poskytují široké možnosti využití, které pravá firmy z oblasti SMB mohou ocenit. Vzhledem k dostupným kapacitám 3,5“ pevných disků můžete i u dvoudiskových modelů počítat s celkovou vytvořením prostoru pro několik terabajtů dat, což postačuje pro zálohování kritických dat v mnoha menších firmách nebo jejich odděleních.

K základním funkcím NAS patří zálohování a možnosti souborového serveru pro ukládání a sdílení dat v síti. Standardně podporují přenos prostřednictvím základních síťových protokolů v prostředí Windows, Linuxu, Mac OS či Unixu a ve většině případů poskytují také softwarové vybavení pro zálohování dat z klientských stanic. Vedle toho ale přinášejí celou řadu dalších funkcí a aplikací.

K těm běžným patří například FTP server, tiskový server dovolující sdílení několika tiskáren (připojených k USB NAS serveru) v síti, UPnP mediální server pro distribuci různých typů médií nebo klienta pro BitTorrent či podporu iTunes, což jsou už funkce, jež patrně ocení zejména domácí uživatelé. Mnohé produkty ale mohou zároveň plnit funkci webového či MySQL serveru, což znamená, že především v mnoha menších firmách mohou tyto systémy poskytnout prakticky všechny nezbytné serverové funkce. To vše je navíc typicky dostupné prostřednictvím velmi intuitivního a snadno použitelného webového rozhraní, v němž se bez problémů zorientuje i průměrně zkušený uživatel.

Důležitější ale je, že většina testovaných produktů je také plně připravena z hlediska základních firemních požadavků na ukládání a zálohování dat. Podporují šifrované přenosy, synchronizaci s Active Directory a správu uživatelů či jejich skupin včetně přidělování kvót a přístupových práv. Vícediskové systémy můžete provozovat jako JBOD (Just a Bunch Of Disks), kdy jsou všechny dostupné zdroje zpřístupněny jako jediný disk, ovšem bez jakékoliv ochrany proti selhání některého z fyzických disků – to lze uplatnit zejména, když hodláte ukládat větší objem ne příliš důležitých dat a požadujete maximální kapacitu. Ke klíčové funkcionalitě NAS serverů ale patří podpora základních úrovní RAID pole, která najde právě ve firemním prostředí velké uplatnění. U dvoudiskových modelů je k dispozici RAID 0 a 1, z nichž ochranu dat zajišťuje prostřednictvím plného zrcadlení (na úkor poloviční disponibilní kapacity) pouze druhý z nich. U čtyř a vícediskových produktů už je ale běžně podporován také RAID 5 a často i 6, jež totiž vyžadují nejméně trojici disků a nabízejí dobrou kombinaci zabezpečení dat proti selhání disku a efektivního využití dostupné kapacity (zhruba dvě třetiny celkové kapacity u RAID 5). RAID 6 je považován za bezpečnější alternativu, neboť oproti RAID 5 využívá duální paritu a je odolný proti výpadku až dvou disků. V praxi to zaručuje, že při selhání jednoho disku jsou data zabezpečena i během procesu znovuvytvoření ztracených dat na novém disku pro případ, že by během této doby selhal další disk. Daní za to je ale pomalejší rychlost zápisu a spotřeba většího prostoru pro uložení dvojí parity.

S ohledem na širší podporu RAID 5 mezi výrobci NAS a dostatečnou úroveň zabezpečení dat pro většinu běžných aplikací jsme NAS servery pro čtyři a více disků testovali právě v této konfiguraci, a to s využití trojice pevných disků Samsung s kapacitou 750 MB (SATA II, 3 Gb/s, 7 200 rpm). Dvoudiskové NAS jsme testovali v konfiguraci RAID 1.

Testování jsme prováděli v dedikované uzavřené gigabitové síti prostřednictvím přenosu balíku dat o celkovém objemu 4 GB (šlo celkově o zhruba 1 000 souborů různého typu počínaje textovými dokumenty přes fotografie a audio soubory až po video o velikosti v řádu gigabajtů). Základní testování jsme prováděli formou běžného kopírování celé složky v obou směrech (v prostředí Windows sítě). Testovací PC bylo založeno na procesoru Intel Core 2 Duo (2 GHz) s 2 GB paměti a 160GB pevným diskem (7 200 rpm, SATA II, 3 Gb/s) a Windows Vista (SP1).

i-Tec MySafe NAS
První zástupce síťových úložných zařízení představuje na úvod tu nejjednodušší a cenově nejvýhodnější variantu mezi testovanými produkty. Box serveru pojme dva 3,5“ disky s rozhraním SATA I nebo II, na rozdíl od ostatních produktů v testu však podporuje maximální přenosovou rychlost 1,5 Gb/s. Rozhraní pro gigabitový Ethernet však plně odpovídá současným standardům a doplňuje jej dvojice USB portů (jeden na předním a druhý na zadním panelu šasi), jež můžete využít pro připojení tiskárny nebo kopírování dat z externího disku. Hardwarové provedení je maximálně jednoduché a indikaci stavu zajišťuje pouze dvojice LED.

MySafe NAS plně vyhoví jako běžný souborový server, alespoň pokud si vystačíte se v současnosti maximální podporovanou kapacitou 3 TB (1,5 TB na disk). Box byl dodán včetně dvojice předinstalovaných disků o kapacitě 500 GB, lze jej však pořídit také s terabajtovými disky nebo i bez nich. Podporuje správu uživatelů (včetně ochrany přístupu jménem a heslem), uživatelských skupin a sdílených složek, jakož i šifrování celého souborového systému (pouze pro EXT2) pomocí 128bitového loop-AES. Dále si můžete nastavit, po kolika minutách nečinnosti se automaticky zastaví disky, to je však kromě manuálního vypnutí NAS z webového rozhraní vše, co můžete udělat pro řízení spotřeby.

K dalším funkcím patří FTP server, UPnP, klient pro BitTorrent, podpora BonJour či iTunes – to už jsou ale spíše funkce, jež budou zajímat uživatele v domácnostech, popřípadě v domácí kanceláři. Zařízení i-Tec lze pochopitelně využít i pro zálohování dat, nicméně jeho výrobce za tímto účelem nedodává žádný speciální software pro jeho automatizaci. Zálohování dat z externích USB disků lze provést snadno jejich připojením k přednímu portu a delším stisknutím tlačítka nad ním.

Jelikož NAS i-Tec nedokázal využít možností 3Gb/s disků, provedli jsme testy s těmi od výrobce. Při čtení a zápisu jsme dosáhli rychlostí 20, resp. 11 MB/s, což je s ohledem na typ zařízení slušný výkon, který plně vyhoví v instalací pro menší počet uživatelů v méně náročném prostředí. MySafe NAS tak představuje síťové úložiště se základní funkcionalitou za velmi přijatelnou cenu, které nabídne dostatečnou kapacitu menším firmám či pracovním skupinám.

Pokračování článku vám přineseme zítra....

Byl pro vás článek přínosný?