Hlavní navigace

Síťové akademie Cisco otevřely nový kurz bezpečnosti

11. 9. 2009

Sdílet

Program Cisco Networking Academy, který začal od nového školního roku desátým rokem vzdělávat odborníky v oblasti síťových technologií, představil nový kurz Cisco CCNA Security zaměřený na počítačovou bezpečnost. Studenti českých středních a vysokých škol i zájemci z řad široké veřejnosti budou moci jeho prostřednictvím získat znalosti z oblasti bezpečnosti a řízení rizik. V souvislosti s novým kurzem byla představena rovněž nová verze programu Cisco Packet Tracer, který je při výuce využíván.

"Nový kurz reaguje na rostoucí potřebu znalostí a dovedností z oblasti bezpečnosti a řízení rizik ve firmách, které jsou důsledkem masívního nárůstu bezpečnostních hrozeb v posledních letech. Dovednosti z oblasti bezpečnosti a řízení rizik patří již dnes ve firmách mezi nejžádanější a poptávka po bezpečnostních odbornících nadále poroste,“ uvedl Karol Kniewald, koordinátor programu Cisco Networking Academy v České republice.

 

Například studie společnosti Forrester Consulting předpokládá, že do roku 2012 vyčlení 80 procent velkých firem alespoň jednoho zaměstnance na záležitosti spojené s počítačovou bezpečností. Počítačových odborníků se znalostmi a dovednostmi v oblastech správy zařízení a aplikací ve vysoce zabezpečené infrastruktuře, včasného nacházení bezpečnostních hrozeb a snižování jejich rizika je však již dnes nedostatek.

 

Nový kurz Cisco CCNA Security seznámí zájemce o počítačovou bezpečnost se základními bezpečnostními koncepty a dovednostmi potřebnými k instalaci a monitoringu síťových zařízení a řešení případných problémů při zachování dostupnosti a utajení citlivých dat a zařízení. Kurz pomůže studentům připravit se na certifikační zkoušku Implementing Cisco IOS Network Security (IINS) vedoucí k získání certifikace Cisco CCNA Security. Ta bude využitelná zejména pro zájemce o pracovní pozice typu specialista síťové bezpečnosti, bezpečnostní administrátor nebo inženýr podpory síťové bezpečnosti.

 

V souvislosti s otevřením nového kurzu byla rovněž představena nová verze softwaru Cisco Packet Tracer 5.2, který byl programem Cisco Networking Academy vyvinut a je v rámci výuky využíván kvůli svým schopnostem vizualizovat a simulovat reálné sítě a jejich funkce. Program byl v nové verzi rozšířen především o podporu bezpečnostních protokolů vyučovaných v novém kurzu.

 

příloha_ovladnete_sva_data

V současné době funguje v ČR 66 akademií Cisco, z toho 95 procent jich je na středních a vysokých školách. Každý rok v rámci programu studuje přes 6 500 studentů. Partnery programu Cisco Networking Academy v České republice jsou společnosti Intercom Systems, Panduit, Fluke Networks a občanské sdružení CELN.

 

Byl pro vás článek přínosný?