Hlavní navigace

Skype bude i nadále multiplatformní, slibuje Microsoft

12. 5. 2011

Sdílet

Podle Steva Ballmera, generálního ředitel Microsoftu, hodlá společnost zachovat službu Skype dostupnou i pro uživatele konkurenčních platforem včetně Macu, iPhonu či Androidu.

„Budeme i nadále investovat do vývoje Skypu pro platformy třetích stran,“ řekl Steve Ballmer během tiskové konference, na které Microsoft oznámil, že hodlá koupit komunikační službu Skype za 8,5 miliardy dolarů.

Skype v současné době nabízí verze svého softwaru pro desktopové operační systémy Windows, Mac OS X a Linux a pro Android, iOS, BlackBerry a Symbian na mobilních přístrojích. To se podle Ballmera určitě nezmění. „Jak jsem to řekl, tak jsem to také myslel,“ odbyl Ballmer reportéra, který po něm požadoval nějaké záruky, že Microsoft svůj slib skutečně dodrží.To, že s konkurenčními platformami nemá problém, dokázal podle Ballmera Microsoft již v minulosti. Konkrétně měl na mysli Mac OS X, pro který Microsoft vyrábí vlastní verzi Office.

Analytici Ballmerovům slibům věří. Aapo Markkanen, senior analytik ABI Research, si myslí, že Microsoft se jinak ani chovat nemůže, protože by případnou ignorací cizích platforem velmi snížil hodnotu Skypu. Se 170 milióny uživateli je totiž Skype největší akvizicí v historii Microsoftu. „Hlavní je uživatelská základna, až potom samotná značka,“ říká Markkanen.

Microsoft hodlá seznam podporovaných platforem naopak ještě rozšířit. Podle CEO Skypu, Tonyho Batese, který bude po akvizici přímo spadat pod Ballmera, se kromě Windows Mobile/Phone do budoucna počítá i s podporou herních zařízení Xbox a Kinect. Službu chce navíc Microsoft propojit také s e-mailovým klientem Outlook a službami Lync a Xbox Live.

Byl pro vás článek přínosný?