Hlavní navigace

Skype: Cesta k prodeji je volná

10. 11. 2009

Sdílet

Spoluzakladatelé firmy Skype, Janus Friis a Niklas Zennstrom, souhlasili s prodejem práv na zbývající technologii, jež společnost eBay ještě nevlastní, což znamená, že eBay bude moci dokončit prodej majoritního podílu Skypu konzorciu investorů.

Jako protislužbu obdrží Friis a Zennstrom 14% podíl ve firmě Skype a stanou se členy zmíněného konzorcia investorů. Ostatní členové této skupiny vedení hlavně společností Silver Lake budou vlastnit 56% podíl Skypu, zatímco společnost eBay si ponechá 30 %, prozradila tato firma minulý týden.

Dohoda také obsahuje úmluvu o vyřazení jednoho ze zakládajících členů, společnosti Index Venture, se kterou mají Friis a Zennstrom ještě nějaké právní spory.

Hlavní finanční detaily zůstaly nezměněny. Společnost eBay obdrží 1,9 miliardy dolarů v hotovosti a dále dostane úpis na 125 milionů dolarů od kupců, mezi nimiž je například i Andreessen Horowitz a sdružení Canada Pension Plan Investment Board.

Tato dohoda, která nemění finanční podmínky a jejíž uzavření se očekává ve čtvrtém čtvrtletí roku, posune hodnotu společnosti Skype na 2,75 miliardy dolarů.

Spoluzakladatelé Skypu vedli v Americe a Velké Británii pod záštitou svých společností Joltid a Joost několik právních sporů proti firmě eBay a konzorciu investorů.

Hlavním tématem sporů byla klíčová peer-to-peer technologie, jež nebyla zahrnuta v prodeji společnosti Skype firmě eBay za 2,6 miliardy dolarů, který se uskutečnil již v roce 2005. Nicméně eBay si licencovala tuto technologii, jelikož je pro Skype nezbytná.

Jenomže nesouhlas s licenčními pravidly společnosti eBay vedl Friise a Zennstroma k odstoupení od povolení k využívání této technologie společností eBay, což znamenalo žalobu ve Velké Británii.

Situace začala být ještě zajímavější v září, když společnost eBay oznámila svůj záměr prodat majoritní podíl Skypu. Nedlouho potom zažalovala v Americe společnost Joltid, vlastník P2P technologie, firmu eBay a členy konzorcia za porušování autorských práv.

Kromě toho ještě společnosti Joltid a Joost zažalovaly bývalého zaměstnance firmy Joost, Michaelangela Volpiho, a jeho nového zaměstnavatele, společnost Index Ventures, za porušování obchodního tajemství. Proto je součástí nové dohody vystoupení této firmy z konzorcia.

"Jsme upřímně rádi, že se dospělo k dohodě. Stále doufáme ve skvělou budoucnost společnosti Skype a těšíme se na spolupráci s Niklasem, Janusem a dalšími investory za účelem využití celého potenciálu firmy Skype," řekl ředitel společnosti Silver Lake Egon Durban.

Již v dubnu společnost eBay prozradila, že má v úmyslu zbavit se Skypu, jelikož služby jako internetové telefonování, video konference a instant messaging, nezapadají do oblasti podnikání společnosti eBay, která se věnuje hlavně on-line obchodu.

Byl pro vás článek přínosný?