Hlavní navigace

Sloupové reproduktory Jamo C 109

31. 12. 2014

Sdílet

 Autor: Jamo
Audiofilové s dostatečně velkou poslechovou místností jistě nedají dopustit na klasické, 3pásmové sloupové reproduktory. Právě pro takové náročné posluchače je určena soustava Jamo C 109, vlajková loď série Concert pro rok 2015.

Dánská značka Jamo, dnes patřící pod křídla amerického firmy Klipsch Group, chce svými reproduktory z řady Concert oslovit velmi náročné posluchače, kteří dbají jak na příznivý poměr výkonu a ceny, tak na design svých reprobeden. Dominantou nové řady jsou reprobedny Jamo C 109, které budí respekt již svými rozměry a hmotností.

Na designu sloupových reproduktorů se podílel světoznámý průmyslový designér Kieron Dunk a výsledkem je opravdu luxusní soustava, vhodná do prostorných, moderních interiérů, kde sloupy s rozměry 1 132 × 235 × 417 mm a hmotností 34 kg náležitě vyniknou. Skvělou společnost budou tvořit s rozlehlou obrazovkou televize, jelikož jsou určeny jak pro poslech hudby ve stereu, tak pro reprodukci zvukové stopy filmů, sledovaných na aparatuře domácího kina. Volit je možné ze tří povrchových úprav: černého či bílého, ručně leštěného, klavírního laku, nebo vysoce kvalitní ořechové dýhy. Designu ovšem nebyla podřízena snaha o dosažení maximální kvality zvuku, takže nechybí ani odhmotňovací, antirezonanční hroty v nožičkách reprobeden.

Reprosoustava se skládá z 25mm výškového reproduktoru s hedvábnou kalotou, antidifrakčním vlnovodem (ADW – Anti-Diffraction Waveguide) a sníženým zkreslením (TDR – Tweeter Distortion Reduction), středového reproduktoru a dvou basových měničů o shodném průměru 178 mm. Oba basové a středopásmový reproduktor mají velkou lineární výchylku membrány (LDS – Long Displacement Surround) z kompozitního materiálu. Výškový reproduktor je oddělený od čelní stěny ozvučnice, aby do něj přecházelo co nejméně nežádoucích vibrací od velkých reproduktorů.

Kónusy membrán středových a hloubkových reproduktorů využívají koncepci HCCC (Hybrid Composition Conical Cone), jsou tedy vyrobeny z dřevěných vláken, pokrytých tenkou kovovou vrstvou. Tato konstrukce kombinuje přirozenou schopnost dřevěných vláken tlumit rezonance na vysokých (hliníkového či titanového) frekvencích pro přirozeně znějící středy s pevností kovového povrchu měničů. Mohutný hliníkový čep ve středu reproduktorů pomáhá zrychlit a zpřesnit reakce membrány a zároveň odvádí teplo od cívky. Na zadní straně každé z reprobeden najdeme hned dva otvory basreflexu se zaoblenými okraji.

Pro připojení ke zvukové aparatuře slouží dvě sady svorek na každé z reprobeden, umožňující zapojení holých vodičů, banánků i vidliček v režimu bi-amping a bi-wiring. Použitý zesilovač by měl mít výstupní výkon nejméně 75 Wattů, reproduktory jsou 6ohmové a jejich citlivost je 89 dB (2,8 V/m). Frekvenční rozsah reprosoustavy v rozpětí 30-27 000 Hz se postará o kvalitní reprodukci všech tónů spektra.

Konstrukce reprosoustavy Jamo C 109 napovídá, že se nejlépe cítí v basových pasážích hudebních nahrávek a filmů, což ovšem v žádném případě neznamená, že by slyšitelným způsobem potlačovala výšky a středy. Reproduktory precizně přednesou jak popovou, rockovou či vážnou hudbu, tak i zvukové efekty filmových hitů. U orchestrálních nahrávek dobře rozlišíte jednotlivé nástroje i rozmístění hudebníků. Zvuk reprobeden je při použití dostatečně výkonného zesilovače a kvalitního zdroje hudby velmi příjemný, transparentní a, když je třeba, nepostrádá potřebnou razanci. Reprosoustava Jamo C 109 posluchače neunaví ani při delším poslechu, navíc je extrémně hezká na pohled. To z ní činí ideálního společníka pro příjemně strávený hudební večer.

Při využití v rámci sestavy domácího kina lze pár sloupových reproduktorů doplnit o centrální reproduktor C 10 CEN a efektovými reprobednami C 10 SUR. Subwoofery Jamo v řadě Concert nevyrábí, ovšem ve spojení s C 109 nedává použití samostatného hloubkového reproduktoru příliš velký smysl.

Vše krásné má i svoji cenu. V případě reprosoustavy Jamo C 109 je třeba si připravit zhruba 70 tisíc korun za verzi s černým nebo bílým lakovaným povrchem a ještě o 10 tisíc více za reprobedny s ořechovou dýhou. Nutno říci, že zvuk Jamo C 109 stojí za každou investovanou korunu.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Technické specifikace

Typ soustavy

3pásmový sloupový systém s basreflexem

Repro (výšky/středy/basy)

25/178/2 × 178 mm

Celkový výkon (dlouhodobý/krátkodobý)

200/400 W

Frekvence

30-27 000 Hz  (+/- 3dB)

Impedance

6 Ohm

Připojení

bi-amping/bi-wiring

Rozměry a hmotnost

1 132 × 235 × 417 mm, 34 kg

Byl pro vás článek přínosný?