Hlavní navigace

Smazání 28 petabajtů dat MegaUploadu se blíží

22. 3. 2012

Sdílet

 Autor: © Aeolos - Fotolia.com
Hostingová firma, jejíž služby využíval v USA server MegaUpload, se chce zbavit nákladů na jejich udržování ve výši 9 tisíc dolarů (167,5 tisíce korun).

Hostingová firma, která pronajímala své servery odstavené službě sdílení souborů MegaUpload, chce všechna data odstranit poté, co vyšetřovatelé shromáždili všechny doklady potřebné pro vyšetření případu tohoto serveru, jehož činnost zastavily americké soudy.

Podle prohlášení Carpathia Hosting ji stojí udržování dat 9 tisíc dolarů denně. Za tuto službu jí nikdo neplatí a společnost není podle vyjádření federálních soudů účastníkem soudního řízení, proto může jednat podle vlastního uvážení. MegaUpload měl od Carpathie pronajato celkem 1103 serverů v USA a Kanadě. Na nich je podle odhadů hostingové firmy uloženo přibližně 25 až 28 petabajtů dat. To je úctyhodný objem. Například Knihovna kongresu USA, která je údajně největší knihovnou na světě, má „pouze“ 0,5 petabajtu dat (tedy 50x méně).

Federální vyšetřovatelé v souvislosti s případem MegaUpload obvinili celkem sedm osob a dvě společnosti za porušování autorských práv a praní špinavých peněz, které způsobili podněcováním ke sdílení obsahu bez povolení vlastníků autorských práv k tomuto obsahu.

Zakladatel MegaUploadu je na Novém Zélandu, kde byl propuštěn na kauci a zdržuje se v pronajaté rezidenci nedaleko Aucklandu, ale USA již požádaly o jeho vydání do USA. Soud v této věci by měl prběhnout v srpnu tohoto roku.

O svá data uložená na serverech MegaUploadu se hlásí několik zájemců, nikdo ale neprojevil zájem cokoli hradit, proto Carpathia žádá soud o svolení, aby mohla servery uvolnit pro jiné zákazníky. Některé ze serverů v Kanadě úřady zabavily, zatímco v USA pouze zkopírovaly data a servery nechaly na místě.

MegaUpload žádá, aby byla data zachována pro účely jeho obhajoby a také pro případné obnovení provozy, pokud by obvinění u soudu obhájili svou bezúhonnost. Mnoho uživatelů MegaUploadu totiž prohlašuje, že mělo na serveru uloženo zcela legální data, a žádá o jejich vydání. O uchování dat žádá i nadace Electronic Frotnier Foundation, která se zaměřuje na ochranu digitálních práv a soukromí uživatelů internetu.

O data projevila zájem i asociace filmových společností MPAA, která je chce využít k občanským žalobám nejen proti MagaUploadu, ale i proti dalším subjektům, které se na porušování autorských práv mohly také podílet. Právníci Carpathie ale žádají, aby zájemci o data platili náklady spojené s jejich udržováním. Hardware má údajně hodnotu 1,25 milionu dolarů (23,25 milionu korun). Společnosti vzniknou další náklady, protože musí část serverů přestěhovat z jednoho datacentra, kde jí skončila smlouva o pronájmu prostor.

Konečné rozhodnutí by mělo padnout po 7. dubnu tohoto roku.

Byl pro vás článek přínosný?