Hlavní navigace

Smrt Steva Jobse ovládla sociální sítě, ale i spam

7. 10. 2011

Sdílet

 Autor:
Jako každý významná událost se i smrt CEO Applu Steva Jobse stala dobrou příležitostí pro kyberútočníky, kteří se snaží nalákat uživatele na infikované stránky.

Uživatelé jsou zaplavováni spamy, které se snaží například zpochybnit Jobsovu smrt (Is Steve Jobs Really Dead?) a obsahují odkaz na speciálně připravené weby, které mají za cíl infikovat počítač návštěvníka. Jedná se o podobnou situaci jako třeba při smrti Michaela Jacksona, kdy se útočníci snaží zneužít událost, u níž se dá očekávat zvýšená míra zájmu.

Nicméně zneužívání smrti Steva Jobse (více viz článek Zemřel Steve Jobs - vizionář, který vzkřísil Apple) v e-mailech kyberútočníků vypadá trochu hořce, protože zbytek světa vzdává tomuto technologickému vizionáři hold a oceňují jeho zásluhy ve světě IT. Jobs stojí za rozšířením používání myši, grafického rozhraní, ale také současného boomu smartphonů a tabletů, který Apple dokázal svými produkty iPhone a iPad nastartovat. Smrt Steva Jobse dokonce zastínila i ne příliš vydařené představení nového smartphonu iPhone 4S od Applu, které proběhlo jen den předtím.

Na sociálních sítích, jako je Facebook a Google+ vznikají fanouškovské skupiny, které mají za cíl vzdát hold Stevu Jobsovi a toto téma bylo včera jednou z nejdiskutovanějších událostí, třeba Twitter byl dokonce pod náporem uživatelů nějakou dobu přetížen, ale zůstal v provozu.

Také zástupci IT společností, kteří s Jobsem spolupracovali i byli jeho konkurencí, se přidávají k těmto skupinám a vyjadřují svoje pocity z této ztráty. Například Steve Wozniak, který spolu s Jobsem Apple zakládal, vyjadřuje na Facebooku smutek a šok z této zprávy a smrt Steva Jobse přirovnává k událostem, jako byla vražda Johna Lennona, Martina Luthera či Johna F. Kennedyho. Mezi dalšími osobnostmi vyjadřujícími svoje pocity na Facebooku je třeba i Bill Gates, který byl dlouhodobým Jobsovým rivalem i přítelem. Podle jeho slov svět málokdy vidí takovou osobnost, která by měla tak velký vliv a ten podle Gatese pocítí i řada dalších budoucích generací.

Larry Page, CEO Googlu, pak ve skupině na síti Google+, píše, že Steve Jobs byl velký muž s neuvěřitelnými úspěchy a úžasným talentem oslnit ostatní. I přes zdravotní problémy dokázal i v uplynulých měsících učinit stále řadu důležitých kroků a snažil se Pagemu poskytnout několik cenných rad, jakmile nastoupil do nové funkce, třebaže v mobilním světě byly jejich firmy rivaly. Také Michael Dell, zakladatel a CEO společnosti Dell, na Google+ píše, že svět ztratil vedoucího vizionáře, ikonickou legendu IT a dědictví Steva Jobse si podle něj bude pokračovat i s dalšími generacemi, které přijdou. Paradoxně to byl právě Dell, který v roce 1997, kdy se Jobs vrátil do Applu jako CEO, na otázku co by on dělal v nelehké pozici Jobse, odpověděl: „Prodal bych to a vrátil peníze akcionářům“.

Byl pro vás článek přínosný?