Hlavní navigace

Šok: SQL Server, rodinné stříbro Microsoftu, míří na Linux

8. 3. 2016

Sdílet

 Autor: © Andrea Danti - Fotolia.com
Peklo sice nezamrzlo, přesto zázraky se dějí: Microsoft značně pokročil ve svém koketování s open source modelem.

Když Satya Nadella, výkonný ředitel Microsoftu, opěvoval a vyjádřil obdiv ze strany společnosti  Linuxu – otevřenému operačnímu systému, proti kterému dříve všemožně bojoval – dalo se tak trochu předpokládat, že toto vyjádření nelze brát úplně vážně. Ale jak se ukazuje, asi by se tak mělo.

SQL Server, jeden z nejoblíbenějších systémů pro provoz databází a zároveň blyštivý klenot impéria Microsoftu pro oblast podnikového softwaru, se portuje na Linux.

Je to přímo šokující tah od IT giganta, největší od doby, co Nadella poprvé přiznal oblibu Linuxu v roce 2014. Microsoft plánuje vydání SQL Serveru pro Linux již v polovině příštího roku, oznámil viceprezident Microsoftu Scott Guthrie ve svém příspěvku na blogu firmy. Cílem je poskytnout konzistentní datovou platformu pro oba operační systémy – Windows i Linux.

SQL Server pro Linux ponese všechny hlavní funkce, které uživatel očekává od serverového softwaru, včetně služby Stretch Database, která umožní administrátorům přesunovat data z lokálních instalací na cloud Azure, ale zároveň je ponechat přístupné pro aplikace, které užívají konkrétní databázovou tabulku.

„Jde o nesmírně důležité rozhodnutí pro Microsoft, umožňující mu nabídnout svou známou a ověřenou databázi většímu okruhu zákazníků,“ říká Al Gillen, analytik IDC. „Tím, že tento klíčovým produkt převedl i na Linux, Microsoft plní svůj slib, že se stane skutečně multiplatformním řešením pro potřeby podniků i uživatelů.“

příloha_ovladnete_sva_data

Od včerejška Microsoft umožňuje první privátní betatesty softwaru, jenž budou zahrnovat několik základních součástí databáze SQL serveru. Není ale zatím jasné, kdy si bude moci SQL Server pro Linux vyzkoušet i veřejnost. To všechno se děje ve chvíli, kdy Microsoft vydal svou první RC verzi SQL Serveru 2016 pro Windows.

Je vidět, že firma poměrně radikální mění svou strategii chování směrem k otevřenému softwaru. Co ještě dalšího přinese budoucnost?

Byl pro vás článek přínosný?