Hlavní navigace

Solid state disky: Nižší ceny zvyšují šance na využití v mainstreamu

27. 7. 2009

Sdílet

Vzhledem k tomu, že společnost Intel představila nové rychlejší a levnější solid state disky (SSD) ve stejnou dobu, kdy jde do výroby Windows 7, má smysl začít přemýšlet, zda jím nevybavit nově kupovaný počítač.

Nakonec i Windows 7 je první operační systém společnosti Microsoft, který přímo podporuje tuto technologii...

Náruživí počítačoví nadšenci se těšili na vylepšení SSD disků již několik let. Jelikož byly tyto disky stále velmi drahé a nabízely pouze malé kapacity, zdálo se, že se tato technologie nijak výrazně nevyužije. Ovšem nyní Intel ohlásil, že přichystal dva nové modely X25-M, které jsou rychlejší a mnohem levnější. Mohl by to být konečně náznak změny. Když už máte v plánu vybavit nový počítač operačním systémem Windows 7, proč nepoužít i solid state disk?

Windows 7 umožňují vypnout defragmentaci disku, kterou SSD nepotřebují a zkracuje zbytečně délku života těchto zařízení. Také dále umožňují zakázat Superfetch a ReadyBoost, utility, které byly vymyšleny pro zlepšení výkonu tradičních disků, u kterých byl velkým problémem nevyrovnaný výkon čtení. A hlavně Windows 7 podporuje Trim, který velkou měrou zvyšuje rychlost zápisu. Nové disky společnosti Intel využívají její vlastní 34nm technologii, což oproti předchozí generaci zlepšuje hlavně rychlost zápisu a snižuje čekací dobu při čtení o 25 procent. Dá se říct, že Intel touto novou řadou dohnal klasické disky, které máte ve svém počítači.

Samozřejmě je pravda, že disky postavené na klasické technologii jsou ještě stále kilometry daleko před SSD disky, pokud jde o cenu za GB a vypadá to, že tomu tak ještě nějakou dobu bude. Nové 2,5 palcové disky společnosti Intel budou stát 225 dolarů za 80 GB verzi a 450 dolarů za kapacitu 160 GB (předchozí generace nabízela stejný prostor pro data za 375, respektive 770 dolarů). To znamená, že jeden gigabyte stojí více než 3 dolary, což je nesrovnatelné s tradičními disky, kde dostanete za jeden dolar skoro 3 GB u verze pro laptopy nebo dokonce více než 11 GB u verze pro stolní počítače.

Nenechte se ale tímto srovnáním odradit. Pro většinu uživatelů stojí výkon SSD disků za tyto dodatečné náklady. Ačkoliv 80 GB nebo 160 GB vypadá v porovnání s 500 GB u laptopů nebo s 2 TB u stolních počítačů jako velmi malý prostor, není to tak zlé.

Pravda je, že hodně uživatelů ani nevyužije tolik prostoru pro data, kolik nabízí moderní počítače, takže se ukazuje, že kapacita není zas tak důležitá, zvlášť pokud s sebou přináší pomalý zápis a stejně není využita. A navíc, jelikož SSD disky nemají pohybující se části, nejsou tolik náchylné k poruchám. Mají sice limitovanou životnost, ale je lépe odhadnutelná.

Většina uživatelů se dnes spokojí s kapacitou 80 GB na svých přenosných počítačích. Pokud ovšem nezálohují celou sbírku nejrůznějších dat, ale ty si mohou uchovávat na externím disku nebo na stolním počítači. Nebo na desktopovém počítači lze jednoduše využít SSD disk pro operační systém a aplikace a druhý disk s velkou kapacitou pro nejrůznější data. Pokud budou solid state disky více využívané, mohli by výrobci laptopů začít přemýšlet o výrobě notebooků s místem pro druhý disk.

Byl pro vás článek přínosný?