Hlavní navigace

Sony Ericsson: Vymění Windows Mobile za Android?

18. 10. 2009

Sdílet

Sony Ericsson se chystá přidat do války operačních systémů pro mobily. Firma se totiž připravuje na oznámení nové strategie, jak prozradil nedávno zvolený výkonný ředitel společnosti Bert Nordberg během konferenčního hovoru.

Tento výrobce mobilních telefonů v současné době vyrábí modely založené na operačních systémech Windows Mobile a Symbian. V budoucnu chce Sony Ericsson produkovat i telefony s operačním systémem Android, ale zatím nejsou známy žádné bližší detaily.

Nicméně společnost by si měla položit otázku, zda chce i v budoucnu podporovat všechny tři operační systémy a brzy prozradí strategii na nejbližší dvě čtvrtletí, potvrdil Nordberg.

"Myslím si, že Sony Ericsson jeden operační systém opustí," tvrdí Carolina Milanesi, ředitelka výzkumu u firmy Gartner. Právě Android od Googlu by se mohl stát pro firmu Sony Ericsson nejdůležitější, stejně jako je tomu u Motoroly.

"Bylo by velmi zvláštní, kdyby Sony Ericsson začal nyní vyrábět mobilní telefony s operačním systémem Android a za dvě čtvrtletí by s tím opět přestal," podotýká Milanesi. Velkým úkolem pro tuto firmu je dohnat své konkurenty. Společnosti HTC, Samsung, Motorola, LG a Acer již nabízejí nebo brzo budou nabízet produkty s Androidem.

"Budeme svědky toho, jak se Nordberg bude snažit získat nějaká fakta o operačním systému Android, aby jich mohl využít ve společnosti Sony Ericsson," tvrdí Ben Wood, analytik u firmy CCS Insight, a podotýká, že nadcházející Mobile World Congress v Barceloně, který se uskuteční v únoru, bude velmi důležitým setkáním. Nezodpovězenou otázkou stále zůstává jaký operační systém společnost Sony Ericsson "odkopne". Wood předpokládá, že volba padne na Windows Mobile.

"Je zřetelné, že operační systém Windows Mobile je v současnosti pozadu za ostatními systémy a i z obchodního pohledu je na posledním místě ze všech operačních systémů za které se musí platit licenční poplatky," míní Wood. Naproti tomu Milanesi si myslí, že se Sony Ericsson zbaví Symbianu. "Symbian a Android jsou zaměřeny na stejnou skupinu uživatelů," tvrdí Milanesi.

Pokud se společnost Sony Ericsson rozhodne pokračovat v podporování Symbianu, bude těžké rozlišit její produkty od produktů firmy Nokia, jež je hlavním stoupencem tohoto operačního systému, myslí si Milanesi. Wood pak souhlasí, že Symbian je platforma, která se zdá být neschopná soupeřit s produkty firem Apple a těch přístrojů od HTC a Motoroly, jež podporují Android, souhlasí Wood.

V každém případě se analytici většinou shodují, že před Androidem stojí velmi dobré časy a analytici Gartneru si myslí, že do roku 2012 se stane druhým nejpoužívanějším mobilním OS. Více najdete v článku Gartner: Android porazí iPhone, Windows Mobile i BlackBerry.

Byl pro vás článek přínosný?