Hlavní navigace

Sony SMP-N100

13. 3. 2011

Sdílet

2990 Kč, www.kasa.cz Schválně, co vám nejvíce chybí ve vašem dva roky starém televizoru? Nejspíš to nebude 3D (pro které jsou nutné otravné brýle a chybí dostatek nativního 3D obsah...

2990 Kč, www.kasa.cz

Schválně, co vám nejvíce chybí ve vašem dva roky starém televizoru? Nejspíš to nebude 3D (pro které jsou nutné otravné brýle a chybí dostatek nativního 3D obsahu), ale streamování filmů z domácí sítě či přístup k internetovým službám s videi – k obligátnímu Youtube a řadě dalším. Situace, kdy na žádném z několika sledovatelných kanálů nejde v dobu, kdy máte čas či chuť usednout k televizi, přijatelný program, není nic vzácného (v poslední době máme pocit, že přijatelné filmy, seriály či dokumenty nejsou pro jistotu zařazovány již vůbec) – a právě to je ideální okamžik, kdy můžete brak z éteru nahradit streamovanou zábavou z internetu či domácí sítě. Tedy pokud si váš televizor s domácí a internetovou sítí rozumí.
V opačném případě můžete hledat spásu v malé, elegantní krabičce s názvem Sony SMP-N100, která váš televizor propojí s filmovou knihovnou na vašem PC a s bezednou studnicí internetových videí na Youtube a několika internetovými kanály se sportovním a seriálovým obsahem. V našich končinách se konkrétně jedná o FIFA a Eurosport či kanál AXN, kde naleznete klipy, videopodcasty a poslední díly seriálů (v případě AXN dokonce v češtině). Přístroj dokáže poměrně slušně „vyhladit“ i nepříliš kvalitní streamovaná videa do podoby, která je sledovatelná i na metrovém televizoru. Potud tedy vše dobré, jsme ale patrně příliš nároční diváci, protože obsah dostupný přes Youtube, FIFU, Eurosport a AXN běžné televizní vysílání rozhodně nepřekoná – spíše nám připomínal legendární show „Ó mé koule“ z kultovního béčka Idiokracie. Problém spočívá pochopitelně v tom, že s banánovou (českou) IP adresou je majiteli streamovací krabičky řada zajímavých služeb, jako je severoamerický Netflix, zapovězena. Doufali jsme v lepší příští v oblasti placených služeb – a více jsme se ani nemohli splést. Po poněkud obskurním postupu zahrnujícím registraci přes počítač na stránkách Sony se nám objevila nabídka nahrávek berlínského (nebo to byl vídeňský?) komorního orchestru. Byly sice zdarma, ale raději bychom snad něco lepšího za peníze.
Naštěstí je tu ještě možnost streamování obsahu z domácí sítě a především přehrávání filmů z připojeného USB disku. Slovo především bychom zdůraznili, protože při snaze streamovat z počítačů v domácí síti (Windows 7, sdílení knihovny filmů přes Windows Media Player) jsme narazili na řadu problémů, kdy se nám v menu ukázala jen část sdílených filmů a ani ty nešly všechny bezproblémově přehrát. O poznání lepších výsledků jsme dosáhli po připojení zmíněného disku – přístroj naštěstí podporuje formát NTFS a zvládá i videa ve formátu MKV a v HD rozlišení. Kompatibilita sice není absolutní a občas se mohou vyskytnout problémy u filmů DivX s více zvukovými stopami, nicméně na výrobce, který dokázal zazdít svůj vlastní výtečný Betamax i MiniDisc a řadu let důsledně ignorovat nástup MP3, považujeme výsledek za výtečný a víceméně srovnatelný s korejskou konkurencí, která v této oblasti často vede.
Výborná paleta rozhraní (HDMI, Toslink, kompozitní a komponentní video, ethernet, Wi-Fi, USB), rychlá a vcelku bezproblémová instalace a poměrně jednoduché ovládání jsou jednoznačnými plusy SMP-N100, totéž platí o ceně. Nicméně kompatibilita s formáty není (na rozdíl od miniaturního media PC) absolutní a přístup k internetovým archivům je poněkud omezený. Sami bychom si tedy raději připlatili právě za ono miniaturní media PC, které sice vyjde na dvoj- až trojnásobek, ale zato přehraje skutečně vše a dostanete se s ním na všechny portály se streamovaným obsahem – ovšem při o něco menším komfortu ovládání (i když i to je věc názoru).

Výstupy: HDMI, Toslink, kompozitní a komponentní video, audio
Rozhraní: LAN, Wi-Fi, USB 2.0
Rozměry: 185 × 193 × 40 mm, 680 g
Podporované formáty: MPEG 1/2, DivX, MPEG-4 AVC/MKV, WMV9. AVCHD, MP3, AAC, WMA9, LPCM, JPEG

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku