Hlavní navigace

Sophos: České bitcoinové bankomaty byly vykradeny

26. 8. 2022

Sdílet

 Autor: Adobe Stock
Útočníci s falešnými administrátorskými účty vybírali peníze z bitcoinových bankomatů od českého prodejce General Bytes.

Při návštěvě jeho webových stránek byste to nezjistili, ale General Bytes, český prodejce bitcoinových bankomatů, vyzývá své zákazníky, aby si opravili kritickou chybu v serverovém softwaru, která jim odčerpává peníze.

Je pro vás u AI projektů zásadní rychlá návratnost investic?

  • Ano, taková investice by se měla co nejdříve vrátit
    17 %
  • Zatím to neřešíme, jde spíše o ověřování možností
    10 %
  • Ne, investice do AI jsou příliš vysoké na to, aby se brzy vrátily
    17 %
  • Do AI zatím nic neinvestujeme
    55 %

Společnost tvrdí, že celosvětově prodala více než 13 000 bankomatů, které se prodávají za 5 000 dolarů a více v závislosti na funkcích a designu. Ne všechny země ale přijaly bankomaty na kryptoměny vlídně – například britský regulační úřad v březnu 2022 varoval, že žádný z bankomatů, které v té době v zemi fungovaly, nebyl oficiálně registrován, a prohlásil, že bude „kontaktovat provozovatele s pokynem, aby byla tato zařízení vypnuta“. 

V té době jsme zkontrolovali i náš místní krypto bankomat a zjistili jsme, že zobrazuje zprávu „Terminal offline“; později pak bylo zařízení z nákupního centra, kde bylo instalováno, odstraněno. Společnost General Bytes nicméně uvádí, že obsluhuje zákazníky ve více než 140 zemích, a její globální mapa umístění bankomatů ukazuje přítomnost na všech kontinentech kromě Antarktidy.

Hlášení bezpečnostního incidentu

Podle produktové znalostní databáze General Bytes byl minulý týden odhalen „bezpečnostní incident“ s nejvyšší úrovní závažnosti. V prohlášení společnosti se uvádí, že „útočník dokázal vzdáleně, přes administrační rozhraní CAS prostřednictvím volání URL na stránce, která se používá pro výchozí instalaci na serveru a vytvoření prvního administrátora, vytvořit vlastní uživatelský účet s administrátorským oprávněním.“

CAS je zkratka pro Coin ATM Server a každý provozovatel kryptoměnových bankomatů od General Bytes jeden takový potřebuje. Zdá se, že svůj CAS můžete hostovat kdekoli, včetně vlastního hardwaru ve vlastní serverovně, ale společnost General Bytes uzavřela speciální dohodu s hostingovou společností Digital Ocean na levné cloudové řešení, přičemž si můžete nechat provozovat server v cloudu u General Bytes, výměnou za 0,5% podíl ze všech peněžních transakcí.

Nový iPhone 14 leak ukazuje to dobré, horší i zvláštní. Přijde v polovině září Přečtěte si také:

Nový iPhone 14 leak ukazuje to dobré, horší i zvláštní. Přijde v polovině září

Podle zprávy o incidentu útočníci provedli skenování portů cloudových služeb Digital Ocean a hledali naslouchající webové služby (na portech 7777 nebo 443), které se identifikovaly jako servery CAS General Bytes, aby našli seznam potenciálních obětí.

Všimněte si, že zde zneužitá zranitelnost se netýkala pouze společnosti Digital Ocean a ani nebyla omezena na cloudové instance CAS. Odhadujeme, že útočníci se prostě rozhodli, že Digital Ocean je dobrým místem, kde začít hledat. 

Pamatujme na to, že s velmi rychlým internetovým připojením (např. 10 Gb/s) a s použitím volně dostupného softwaru mohou dnes odhodlaní útočníci prohledat celý internetový adresní prostor IPv4 během několika hodin nebo dokonce minut. Takto fungují veřejné vyhledávače zranitelností, jako jsou Shodan a Censys, které nepřetržitě procházejí internet a zjišťují, které servery, v jakých verzích a na kterých online místech jsou právě aktivní.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Podle všeho zranitelnost v samotném CAS umožnila útočníkům manipulovat s nastavením kryptoměnových služeb oběti, včetně:

  • přidání nového uživatele s oprávněními správce,
  • použití tohoto nového administrátorského účtu k přenastavení stávajících bankomatů,
  • přesměrování všech neplatných plateb do vlastní peněženky.

Z toho vyplývá, že provedené útoky byly omezeny na převody nebo výběry, při kterých zákazník udělal chybu. Zdá se, že v takových případech místo toho, aby provozovatel bankomatu chybně převáděné prostředky vybral – aby je následně mohl vrátit nebo správně přesměrovat – putovaly tyto přímo a nevratně k útočníkům.

Společnost General Bytes neuvedla, jak se o této chybě dozvěděla, i když si dokážeme představit, že každý provozovatel bankomatu, který by čelil telefonátu na zákaznickou podporu ohledně neúspěšné transakce, by si rychle všiml, že bylo pozměněno nastavení jeho služby, a spustil by poplach.

Indikátory kompromitace

Zdá se, že útočníci po sobě zanechali různé poznávací znaky své činnosti, takže společnost General Bytes byla schopna identifikovat řadu takzvaných indikátorů kompromitace (Indicators of Compromise, IoC), které mají uživatelům pomoci odhalit hacknuté konfigurace CAS. Nesmíme přitom však zapomenout na to, že nepřítomnost IoC nezaručuje i nepřítomnost útočníků, ale známé IoC jsou užitečným výchozím bodem při odhalování hrozeb a reakci na ně.

Pište pro Computerworld

 

Máte dobré nápady, máte co říct? Chcete se podělit o své znalosti se čtenáři Computerworldu?

Je tu ideální příležitost. V redakci neustále hledáme externí autory, kteří rozšíří náš záběr. Nabízíme možnost publikací zajímavých článků nejen na webu, ale také v našem tištěném magazínu.

Pokud máte zájem, ozvěte se šéfredaktorovi na e-mail: radan.dolejs@iinfo.cz

Naštěstí, možná i díky tomu, že tento exploit spoléhal na neplatné platby a neumožnil útočníkům přímo vyčerpat bankomaty, celkové finanční ztráty v tomto případě nedosahují mnohamilionových dolarových částek často spojovaných s kryptoměnovými přehmaty.

Společnost General Bytes 22. srpna 2022 uvedla, že „incident byl nahlášen Policii ČR. Celková škoda způsobená provozovatelům bankomatů na základě jejich zpětné vazby činí 16 000 dolarů“. Společnost také automaticky deaktivovala všechny bankomaty, které spravovala jménem svých zákazníků, a tak se tito zákazníci museli před opětovnou aktivací svých bankomatů přihlásit a zkontrolovat vlastní nastavení.

Co se dá dělat?

Společnost General Bytes sestavila jedenáctikrokový postup, který musí její zákazníci dodržet, aby tento problém odstranili, včetně následujících kroků:

příloha_ovladnete_sva_data

  • Záplatování serveru CAS
  • Přezkoumání nastavení firewallu s cílem omezit přístup na co nejmenší počet uživatelů sítě
  • Deaktivace ATM terminálů, aby bylo možné server znovu uvést do provozu za účelem kontroly
  • Kontroly všech nastavení, včetně všech falešných terminálů, které mohly být přidány
  • Opětovné aktivace terminálů teprve po dokončení všech kroků vyhledávání hrozeb

Tento útok mimochodem důrazně připomíná, proč současná reakce na hrozby nespočívá pouze v záplatování bezpečnostních mezer a odstraňování malwaru. V tomto případě zločinci neimplantovali žádný malware, ale útok byl zorganizován jednoduše prostřednictvím škodlivých změn konfigurace, přičemž základní operační systém a serverový software zůstaly nedotčeny.

Autor je Senior Security Avisor, Sophos

 

Security World si můžete koupit i jako klasický časopis, buď v klasické tištěné formě nebo v elektronické verzi. Věnujeme se bezpečnosti počítačových systémů, ochraně dat, informací a soukromí.  Jsme jediný titul na českém a slovenském trhu, který oslovuje širokou čtenářskou obec – od ředitelů firem, přes odborníky na bezpečnost po koncové uživatele. Naším cílem je poskytnout ucelený přehled o bezpečnostních hrozbách a zejména o tom, proč a jak se jim bránit, případně proč respektovat a dodržovat nařízení IT manažerů ve firmách.

Byl pro vás článek přínosný?