Hlavní navigace

Startuje projekt pro bezpečnou celoevropskou kvantovou komunikační infrastrukturu

11. 10. 2019

Sdílet

 Autor: VŠB
V IT4Innovations národním superpočítačovém centru startuje další z projektů Horizont 2020. Pilotní projekt s názvem OPENQKD implementuje a otestuje pilotní kvantovou komunikační infrastrukturu v několika evropských zemích. Jeho hlavním cílem je posílit bezpečnost kritických aplikací v oblasti telekomunikací, zdravotnictví, energetiky a řady dalších strategických oblastí.

Evropská komise se rozhodla financovat projekt OPENQKD v rámci programu Horizon 2020. Jeho posláním je vyvinout experimentální komunikační síť založenou na QKD (Quantum Key Distribution je distribuce klíčů s využitím principů kvantové mechaniky) a vyzkoušet interoperabilitu QKD zařízení různých výrobců. 

Aktivity OPENQKD budou probíhat po celé Evropě – v Rakousku, Španělsku, Polsku, Německu, Nizozemsku, Švýcarsku, Francii, Itálii, Velké Británii, Řecku a České republice, která je zastoupena IT4Innovations | Národním superpočítačovým centrem při VŠB – Technické univerzitě Ostrava. 

příloha_ovladnete_sva_data

Projekt OPENQKD se zaměří na několik klíčových oblastí, zejména na telekomunikační sektor, proto jsou součástí konsorcia telco společností jako Deutsche Telekom, Orange, Telefónica, British Telecom a řada dalších. V rámci projektu bude kromě vytvoření vlastního testbedu QKD sítě a vývoje nástrojů pro sítě užívající kvantovou komunikaci, probíhat ověřování různých aplikačních případů jako je zabezpečení lékařských a vládních údajů, přenos bezpečnostně kritických údajů pro řízení (např. v energetice) a mezi nimi je zapojení ostravského superpočítače pro řešení distribuovaných výpočetně náročných úloh přes QKD.

K dosažení ambiciózních cílů bude projekt OPENQKD potřebovat tři roky a rozpočet 15 milionů eur. Konsorcium se skládá z 38 partnerů a ze 13 členských států. Partneři konsorcia pokrývají širokou škálu kompetencí. Jedná se o výrobce kvantových zařízení, provozovatele sítí, systémové integrátory, malé a střední podniky, výzkumné a technologické organizace, univerzity, certifikační a normalizační orgány i koncové uživatele.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku