Hlavní navigace

Státní kyberterorismus: Kdo je nejčastěji útočníkem a kdo obětí?

21. 3. 2023

Sdílet

 Autor: Fotolia © alexskopje
V posledních letech se státem podporované kybernetické útoky staly velkým problémem. Podle údajů Council on Foreign Relations Cyber Operations Tracker za většinou takových útoků stojí Čína a Rusko. Kdo je ale oběťmi?

Ukrajina v roce 2022 stala cílem 29 státem podporovaných útoků. Spojené státy hlásí 14 takových ataků, přičemž většina přišla z Číny a Íránu.

Státem podporovaní hackeři podnikli v roce 2022 také 7 útoků na Rusko, zpravidla byly provedené ukrajinskou stranou v reakci na válku na Ukrajině.

Jak vnímáte státem podporované kyberútoky?

Jižní Korea se stala obětí šesti vládou podporovaných kybernetických útoků. Za většinou tamějších hrozeb stáli severokorejští kyberzločinci. Ti navíc měli na svědomí všech 5 útoků na kryptoměnové společnosti. A konečně, všechny ostatní státem podporované ataky na země, které zde nejsou uvedené, činily celkem 76 hrozeb.

Naopak Čína vede v počtu provedených útoků (44), hned následovaná Ruskem (38 ataků).

​​Ze všech útoků podporovaných vládou v roce 2022 jich bylo 110 zahájeno za účelem špehování jiné země nebo organizace. Finanční krádeže byly důvodem u 11 ataků a vymazání důležitých dat bylo u 8 kyberútoků.

příloha_ovladnete_sva_data

Primárním cílem vládou podporovaných hackerů přitom byly státní subjekty (75 útoků), firmy čelily 55 takovým útokům. Kyberzločinci se zaměřili i na novináře, lidskoprávní aktivisty nebo jiné občany v 48 případech. A konečně vojenské objekty byly cílem osmi státem podporovaných kybernetických útoků.

Vlády musejí spolupracovat na stanovení jasných pravidel zapojení v kyberprostoru, aby se zabránilo rozšiřování škodlivých kybernetických aktivit, které podkopávají důvěru a důvěru v digitální infrastrukturu, dodává Vilius Kardelis, analytik společnosti Atlas VPN, která se na analýze podílela.

 

Security World si můžete koupit i jako klasický časopis, buď v klasické tištěné formě nebo v elektronické verzi. Věnujeme se bezpečnosti počítačových systémů, ochraně dat, informací a soukromí.  Jsme jediný titul na českém a slovenském trhu, který oslovuje širokou čtenářskou obec – od ředitelů firem, přes odborníky na bezpečnost po koncové uživatele. Naším cílem je poskytnout ucelený přehled o bezpečnostních hrozbách a zejména o tom, proč a jak se jim bránit, případně proč respektovat a dodržovat nařízení IT manažerů ve firmách.

Byl pro vás článek přínosný?