Hlavní navigace

Studená válka v kyberprostoru způsobí ještě velké škody

1. 2. 2010

Sdílet

Společnost McAfee zveřejnila výsledky studie, podle níž počítačové útoky proti kritické infrastruktuře mohou způsobit extrémně vysoké škody.

Kritickou infrastrukturou se v tomto kontextu myslí např. elektrorozvodné sítě, dopravní  a telekomunikační infrastruktury nebo výroba a zpracování ropy a zemního plynu.

 Průzkum byl proveden celosvětově v 600 společnostech, které provozují kritickou infrastrukturu tohoto typu; dotazováni byli zaměstnanci s rozhodovací pravomocí, odpovědní za zabezpečení IT. Více než polovina (54 %) z nich již dle jejich názoru zaznamenala rozsáhlé útoky nebo pokusy o nenápadnou infiltraci ze strany organizovaných kriminálních skupin, teroristů nebo i jiných států. Větší incidenty tohoto typu působí ztráty v průměru 6,3 milionů dolarů denně. Studie In the Crossfire: Critical Infrastructure in the Age of Cyberwar (V křížové palbě: Kritická infrastruktura v období kybernetické války), kterou pro společnost McAfee vypracovala nezisková organizace CSIS (Center for Strategic and International Studies), ukazuje, že riziko kybernetických útoků stále roste.

příloha_ovladnete_sva_data

60 % účastníků průzkumu věří, že zahraniční vlády se  v minulosti podílely na infiltracích do IT infrastruktury. Za největší hrozbu pro kritickou infrastrukturu se pokládá USA (36 %) a Čína (30 %) Více než polovina respondentů průzkumu  (55 %) se domnívá, že zákony v jejich zemi nejsou dostatečně účinné na to, aby odradily počítačové útočníky.

Odpovědnost pojišťoven je nejasná, ale předpokládaná: Více než polovina účastníků průzkumu očekává, že eventuální ztráty z kybernetického útoku by byly uhrazeny pojišťovnami. Téměř pětina soudí, že odpovědnost by byla na plátcích nebo zákaznících, o něco více než čtvrtina respondentů se domnívá, že by příslušné závazky na sebe vzala vláda.

Byl pro vás článek přínosný?