Hlavní navigace

Studie: firmy za antiviry zbytečně utrácejí peníze

28. 11. 2012

Sdílet

 Autor: © higyou - Fotolia.com
Antivirové programy jsou podle analýzy bezpečností firmy Imperva při detekci škodlivých kódů tak neefektivní, že většina společností s největší pravděpodobností jejich koupí pouze mrhá penězi. Jedním z nejlepších mezi testovanými byl český Avast.

Analýz, které kritizují úroveň ochrany poskytovanou antivirovými programy, se v poslední době objevila celá řada a studie s názvem Assessing the Effectiveness of Anti-Virus Solutions (Posuzování efektivnosti antivirových řešení), na níž pracovala společnost Imperva ve spolupráci s výzkumníky z University of Tel Aviv, není výjimkou. Výzkumníci shromáždili dvaaosmdesát nových virů a červů, které následně nechali proskenovat systémem VirusTotal, jenž soubory testuje proti čtyřem desítkám různých antivirů. A výsledek? Úspěšnost byla téměř nulová.

Společnost následně spouštěla skenování v rozmezí týdnů, aby zjistila, zda se antivirové programy v detekci vybraných škodlivých kódů v čase zlepší. Z testu vyplynulo, že i nejlépe hodnoceným antivirům trvalo minimálně tři týdny, než začaly škodlivé kódy detekovat. Celkem dvanáct škodlivých souborů, které na začátku jako viry a červy označilo jen pár antivirů, nebylo ani po měsíci detekováno více než polovinou antivirových programů. Podle Impervy je těžké říci, které antiviry si vedly dobře, a které špatně, z výsledků studie však vyplývá, že není žádné pojítko mezi kvalitou antiviru a tím, jestli je známý nebo i placený.

Z testů Impervy dokonce vyplynulo, že na prvních dvou místech v úspěšnosti detekce se umístily bezplatné antivirové programy od firem Avast a Emisoft jako „optimální řešení“, placený McAfee byl třetí. Podle Impervy organizace kupují licence pro antiviry z toho důvodu, že jsou na to prostě zvyklé, i když by nemusely, jelikož bezplatná řešení jsou víc než dostatečná. „Aby bylo jasné, nedoporučujeme úplné odstranění antivirů z firemních počítačů. Doporučujeme však, aby společnosti platbu za antivirová řešení zvážily,“ stojí ve zprávě.

Podle společnosti Gartner antivirové programy berou celou třetinu firemních rozpočtů vyhrazených na bezpečnost. „Společnosti by neměly pokračovat v investování miliard dolarů do antivirových řešení, které pouze vytvářejí iluzi bezpečí, nehledě na to, že bezplatné antiviry jsou často výkonnější,“ řekl Amichai Shulman z Impervy. Na to, jak jsou antiviry neefektivní, v srpnu tohoto roku upozornila společnost NSS Labs, když zjistila, že mnoho antivirů není schopno blokovat škodlivé kódy využívající dvě chyby v produktech Microsoftu, na něž však byly již několik týdnů dostupné aktualizace.

Byl pro vás článek přínosný?