Hlavní navigace

Studie: MySQL pod Oraclem povede k poklesu používání

6. 12. 2009

Sdílet

Jestliže nakonec dojde ke sloučení společností Oracle a Sun Microsystems, mnoho stávajících uživatelů databázového systému MySQL bude vážně uvažovat o jeho nahrazení jiným produktem.

S takovým závěrem ve své studii přišla analytická společnost The 451 Group. Ta pro potřeby svého výzkumu oslovila 347 současných uživatelů databázového open source softwaru. Zatímco dnes používá nástroj MySQL hned 82,1 % z nich, do roku 2014 by toto číslo mohlo klesnout na 72,3 %.

Analytici tento pokles přičítají především plánovanému sjednocení společností Oracle a Sun Microsystems, následkem čehož se databázový systém MySQL nejspíše dostane právě do vlastnictví Oracle. Pokud by se tak stalo, 15 % respondentů by prý další používání MySQL vážně zvážilo. Jen 6,3 % naproti tomu uvedlo, že by sloučení obou společností jejich zájem o MySQL ještě zvýšilo.

Oracle o svých plánech na převzetí Sun Microsystems informoval již v dubnu letošního roku, ovšem poté se o obchod začaly zajímat evropské antimonopolní orgány a v současné době je tak další vývoj nejasný. Evropským úředníkům leží na srdci právě databázový systém MySQL. Oracle však argumentuje tím, že MySQL a jeho vlastní databáze nejsou přímými konkurenty a obchod navíc již schválily i americké úřady.

Zachování nástroje MySQL mimo Oracle by si však přálo 32,6 % oslovených uživatelů. Podle nich by mělo dojít k vytvoření samostatné organizace, která by starala o jeho další vývoj. Že by s touto myšlenkou souhlasil i Oracle, je však podle analytiků z The 451 Group velmi nepravděpodobné.

Byl pro vás článek přínosný?