Hlavní navigace

Studybook od Intelu se zaměří na rozvojové země

Sdílet

 Autor: © olly - Fotolia.com
Intel představil nový tablet Studybook se sedmipalcovým displejem. Jeho odhadovaná cena je 199 až 299 dolarů (3800 až 5700 korun).

Intel v úterý představil referenční design svého nového tabletu Studybook, se kterým hodlá opět konkurovat neziskové organizaci One Laptop for Child v poskytování počítačů ke studijním účelům.

Sedmipalcový tablet bude vybaven jednojádrovým procesorem Intel Atom Z650 1,5 GHz a bude obsahovat operační systém Windows 7 nebo Android. Váží 525 gramů a baterie by měla vydržet 5,5 hodiny aktivního používání. Studybook podporuje až 2 GB RAM a má 32 GB úložného prostoru. Rozlišení jeho multidotykového displeje je 1024x600 pixelů. Připojení k internetu v rozvojových zemích může být nestálé, a proto Studybook nespoléhá na cloud, ale místo toho bude plný obsahu uloženého přímo v tabletu. Součástí Studybooku jsou dva digitální fotoaparáty, port USB, konektor pro SIM-kartu, konektor pro paměťovou kartu mini-SD, Wi-Fi a HDMI.

Studybook je určen studentům z rozvojových zemí. Podle slov Wayna Granta, ředitele pro výzkum a plánování v Intelu, je tablet schopný ustát pád ze sedmdesáti centimetrů na betonový povrch, a to díky svému robustnímu designu. Odhadovaná cena tabletu je 199 až 299 dolarů (3800 až 5700 korun), ale konečné slovo o ceně budou mít distributoři.

Chystaný tablet je již třetím produktem Intelu, který je zaměřen na dostupné počítače pro studenty. Prvním byl netbook Classmate v roce 2007, druhým roku 2010 Convertible Classmate s 10,1 palcovým otočným dotykovým displejem.

Uvedením tabletu otevře Intel novou kapitolu ve svém soupeření s nadací OLPC, která v lednu představila osmipalcový tablet XO-3 s cenou pod sto dolarů. Grant ale argumentuje hodnotným softwarem od Intelu zaměřeným na interaktivitu výuky a větší zapojení studentů.

Podle Rogera Kaye, ředitele analytiky v Endpoint Technologies Associates, jsou rozvojové země pro Intel nejlepší volbou k prosazení se na poli studijních tabletů. V USA tomuto trhu dominuje Apple, který představil novou aplikaci pro iPad – iBooks 2. Ta nabízí studentům i školám multimediální učebnice s distribucí online.

Pro Intel je to velká šance k expanzi na trhu s tablety. Koncem roku vypustí rychlejší a efektivnější procesory Atom Clover Trail, které vylepší výkon a výdrž baterie v porovnání s tablety vybavenými současnými procesory Atom. Tablety s Clover Trailem přijdou na trh společně s Windows 8. Zda bude Intel v budoucnosti nabízet Studybook s Windows 8 ještě není jisté, ale podle Grantova názoru bude Android pro studenty hledající tablet s dotykovým ovládáním přijatelný.

Byl pro vás článek přínosný?