Hlavní navigace

Světový den IPv6 proběhl hladce a bez incidentů

9. 6. 2011

Sdílet

Včerejší Světový den IPv6 měl otestovat nový protokol v praxi. Příznivou zprávou je, že se neobjevily žádné větší potíže, výpadky či zpomalení služeb.

Světový den IPv6 byl pravděpodobně nejočekávanější událostí od 1. ledna 2000, což byl tzv. Y2K day, kdy se očekávaly nepředvídatelné důsledky v počítačových systémech, které měly nastavený letopočet jen dvěmi posledními číslicemi a nedokázaly tak rozlišit rok 2000 od roku 1900. Ani tentokrát tedy nedošlo podle monitoringu k žádným výraznějším potížím, což  potvrdil i mluvčí společnosti Arbor Networks, která monitoruje aktivity spojené s IPv6. Nebyly hlášeny se ani žádné bezpečnostní incidenty, i když někteří komentátoři varovali před možným zneužitím této události útočníky.

Podle všeho tedy 8. června, na kdy byl Světový den IPv6 stanoven, probíhalo vše normálně a dohromady na akci participovalo asi 400 společností, ale i vládních a akademických institucí, které nehlásily žádné větší problémy. To je pro nový protokol příznivou zprávou. Nicméně ani nárůst IPv6 provozu nebyl včera nijak dramatický a oproti běžným dnům vzrostl ve středu v rozmezí od 30 – 60 %, ale i tak zůstal jen zlomkem celkového internetového provozu, dodává Scott Iekel-Johnson, produktový manažer Arbor Networks.

Iekel-Johnson ovšem tvrdí, že zájem o IPv6 postupně roste a stále více uživatelů hledá způsob, jak se k internetu prostřednictvím tohoto nového protokolu připojit. Na test IPv6 se velcí internetoví hráči připravovali řadu měsíců a mezi nejvýznamnější, které se jej zúčastnily, patřily Google, Yahoo, Microsoft, Verizon či Facebook. Světový den IPv6 sponzorovala organizace Internet Society a jeho hlavním úkolem mělo být umožnit operátorům a provozovatelům internetových služeb identifikovat možné problémy s nastupujícím standardem před jeho nasazením do produkčního režimu.

Přechod na IPv6 je jedinou dlouhodobě udržitelnou strategií, jak vyřešit problém s nedostatkovými IPv4 adresami.

Byl pro vás článek přínosný?