Hlavní navigace

Svůj nejvýkonnější mobilní procesor ukázalo ARM

5. 2. 2015

Sdílet

 Autor: © ARM
ARM představilo svůj doposud nejvýkonější procesor Cortex-A72, který je až 3,5x rychlejší než současný Cortex-A15 a v tabletech bude pracovat na frekvenci až 3,5 GHz. Ve smartphonech a tabletech se objeví již na počátku příštího roku.

ARM si procesory sám nevyrábí - pouze je vyvine a následně jednotlivým výrobcům poskytne licence k jejich výrobě. V současné době procesory od ARM u mobilních zařízení dominují, i když velkým hráčem na tomto trhu je také Samsung a prosadit se v mobilním prostředí snaží i Intel.

Jedním z důvodů, proč jsou procesory od ARM tak populární, je to, že jsou energeticky velmi úsporné, což je u mobilních zařízení priorita. Vývoj baterií za posledních pět let o mnoho nepokročil, avšak výkon procesorů se za tu dobu několiknásobně zvýšil.

Procesor Cortex-A72 je vyráběn pomocí nové 16nm technologie, díky níž mohou být tranzistory menší a rychlejší.  Podle ARM jeho nový procesor, který bude u smartphonů běžet na frekvenci 2,5 GHz a u tabletů až na 3,5 GHz, umožní přehrávat 4K video až při 120 snímcích za sekundu.

příloha_ovladnete_sva_data

Cortex-A72 není zaměřen pouze na smartphony a tablety, na tiskové konferenci ARM vystoupili mimo jiné také zástupci společnosti Oculus, jež se zabývá vývojem headsetů pro virtuální realitu a prohlásili, že procesor Cortex-72 využijí u svých zařízení.

ARM včera představilo také nový grafický procesor Mali-T880. V oblasti GPU ARM rozhodně není lídrem, jeho podíl na trhu zde však pomalu roste. Kromě toho společnost představila také aktualizovanou verzi své technologie CoreLink, která slouží ke spojení několika procesorů k sobě. Nový CCI-500 Cache Coherent Interconnect dokáža data do a z procesoru přenášet dvojnásobnou rychlostí, než současná generace této technologie.

ARM  by chtěl se svými procesory uspět také u serverů, síťového vybavení a dalších produktů, i když v této oblasti ovládané především řešeními od Intelu a AMD je teprve nováčkem.

Byl pro vás článek přínosný?