Hlavní navigace

T-Mobile chce víc šlápnout do datových center, staví nové

10. 5. 2023

Sdílet

Už příští jaro by mělo v pražské Hostivaři fungovat nové datové centrum na 1400 čtverečních metrech pro téměř 800 racků. Máme spoustu podrobností i velkou fotogalerii.

Nová stavba rozšíří dosavadní datové centrum T-Mobilu pražské Hostivaři. To nese název DC7, protože v době výstavby bylo sedmým datovým centrem operátora a také z ptačího pohledu je ve tvaru sedmičky.

Je pro vás u AI projektů zásadní rychlá návratnost investic?

Pokročilé chlazení a zelené napájení

Datacentrum nabízí kromě energeticky efektivních technologií i systém chlazení, který využívá princip nepřímého freecoolingu s adiabitickým dochlazováním s energetickou efektivitou PUE 1.3. Tato hodnota patří do nejnižších v rámci provozu komerčních datových center v České republice.

Kapacita chlazení bude až 3 MW pro IT, přičemž celková kapacita DC7 včetně první fáze je až 10 MW pro IT. Datacentrum využívá nosnost zdvojených podlah, které unesou dvě tuny/m2. Po dokončení druhého křídla pak bude k dispozici v rámci záložního napájecího systému datového centra již celkem pět dieselových agregátů s možností dalšího rozšíření.

DC7 má také redundantní optické připojení do internetu ze tří datových linek. Do každého racku vedou pak dvě nezávislé optické linky a dva nezávislé na sobě nezávislé zdroje elektrického proudu.

Nové křídlo, které operátor buduje, by mělo fungovat nejpozději příští rok na jaře. Čtyři nové datové sály nabídnou rozlohu 1 400 m2, kapacitu až 780 racků a soulad s mezinárodními standardy ANSI/TIA942 na úrovni Tier 3. Výstavba nového křídla DC7 představuje investici zhruba 800 milionů korun. Ale pro operátora to je nutný výdaj - Poskytování ICT produktů a služeb už u něj loni  činilo 48 % příjmů.

Dieselagregáty vydrží běžet až 40 hodin bez doplnění nafty (mají nádrže na 4000 litrů a spotřebu až 550 litrů za hodinu), a protože je datové centrum v režimu kritické infrastruktury státu, i v případě krize by bylo zavezeno palivem do tří hodin od žádost.

K rozšíření datového centra dochází z praktického důvodů – v dosavadním DC už totiž není prakticky místo pro nové klienty ani pro rostoucí potřeby existujících klientů – k nim patří velcí mezinárodní zákazníci, bankovní domy, distribuční společnosti, obchodní řetězce nebo státní správa – konkrétně má operátor svolení jmenovat Bank iD, Český úřad zeměměřický a katastrální či Českou exportní banku. Nové křídlo reaguje na vysokou poptávku o služby datacentra, rozšíří stávající technologickou budovu a nabídne tak celkovou rozlohu 3 500 m2.

Neinvestujeme do datových center pouze proto, abychom rozšířili prostor, který můžeme našim zákazníkům nabídnout pro IT infrastrukturu. Moderní a provozně efektivní datová centra jsou pro nás také základním stavebním kamenem pro rozvoj služeb s přidanou hodnotou u dedikovaných, privátních, hybridních nebo multicloudových řešení. 

Obří motory

O napájení datového centra v případě výpadku proudu se starají dieselagregáty značky Cat s šestnáctiválcovým motorem o objemu 60 litrů. Motory jsou permanentně předehřívané odpadním teplem z datového centra, aby mohly minutu po nastartování okamžitě dodávat plný výkon v podobě elektrické energie (1,6 MWh kontinuálně ve špičce až 2 MWh) do datového centra. Minutovou prodlevu pak v případě výpadku proudu vyplní UPS.

Dieselagregáty vydrží běžet až 40 hodin bez doplnění nafty (mají nádrže na 4000 litrů a spotřebu až 550 litrů za hodinu), a protože je datové centrum v režimu kritické infrastruktury státu, i v případě krize by bylo zavezeno palivem do tří hodin od žádost.

Tato nabízíme v podobě plně spravované infrastruktury jako je IaaS či PaaS v kombinaci s konektivními a bezpečnostními službami tak, aby zákazník měl s infrastrukturou co nejméně starostí a mohl se plně soustředit na vlastní business,“ uvedl Michal Erlich, manažer datových center a cloudových služeb T-Mobile Czech Republic.

příloha_ovladnete_sva_data

Datové centrum nabídne zákazníkům standardní i nadstandardní služby v oblasti infrastrukturních a cloudových služeb a uchovávání dat. Využít mohou pronájem celých sálů, klecových systémů, racků nebo jejich součástí, a také služby pronájmu a provozu HW a kompletní IT infrastruktury včetně profesionálních služeb konfigurace, správy a dohledu 24/7. 

Mezi doplňkové služby pak patří hosting, stěhování, montáž, konektivita, záloha i vzdálená technická podpora. K dispozici je i lokální a vzdálený monitoring s režimem 24/7 a systém elektronické kontroly s využitím biometrických prvků. V objektu je umístěno zatím 150 bezpečnostních kamer, které uchovávají záznamy po dobu jednoho měsíce.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Byl pro vás článek přínosný?