Hlavní navigace

Tablet PlayBook od RIMu umožní spouštět aplikace pro Android

26. 3. 2011

Sdílet

 Autor:
Společnost Research In Motion oznámila, že uživatelé jejího tabletu PlayBook budou moci na tomto zařízení spouštět aplikace vytvořené pro platformy Android a Java.

Tento krok je reakcí na kritiku, která často vytýkala tabletu PlayBook očekávaný nedostatek aplikací.

"Toto kompletně smete otázky ohledně aplikací ze stolu," tvrdí Chris Hazelton, analytik u společnosti The 451 Group.

Tablet PlayBook, který má být k dispozici od 19. dubna (detaily o jeho ceně a technických parametrech najdete v článku RIM konečně vstupuje na trh s tabletem PlayBook na našem sesterském PC Worldu), bude nabízet dva alternativní "přehrávače aplikací", které budou poskytovat run-time prostředí pro BlackBerry Java a pro Google Android 2.3 aplikace. Uživatelé budou moci tyto programy stahovat z on-line obchodu BlackBerry App World.

Nicméně aplikace nebudou automaticky fungovat ve zmíněných "přehrávačích aplikací" v PlayBooku. Vývojáři budou muset "rychle a snadno" překonfigurovat své aplikace, aby fungovaly na operačním systému tohoto tabletu, prozrazuje společnost RIM.

Budou je také muset znovu zaarchivovat, podepsat kód a předložit do obchodu App World ke schválení.

Hazelton neočekává, že tyto problémy by byly pro vývojáře nějak nepřekonatelné. "Je to dobré pro Android vývojáře, kteří se chtějí zaměřit i na jiné zařízení," myslí si.

Jelikož otevření PlayBooku pro Android vývojáře, kteří již vytvořili 200 tisíc aplikací, pomůže tomuto tabletu být více atraktivní, společnost BlackBerry se bude velmi snažit, aby proces přepracování aplikací byl pro vývojáře co nejjednodušší, dodává Hazelton. Společnost RIM byla v minulosti kritizována za složité vývojářské prostředí, nedávno ho ovšem vylepšila a má v plánu v tom pokračovat, prozrazuje.

Přehrávače aplikací poběží na PlayBooku v zabezpečeném sandboxu, prozrazuje firma RIM. Obvykle výrobci softwaru využívají technologii sandboxu k zabránění hackerům získání přístupu do jiných částí zařízení. Data jsou chráněna, jelikož chyba v jednom programu nedává hackerovi přístup k jiným programům či datům uloženým v zařízení.

Společnost RIM již prozradila, že podobným způsobem chrání data v PlayBooku. E-mailový klient pracuje odděleně od osobních e-mailových účtů jako je třeba Gmail nebo Yahoo, připomíná Hazelton. "Zní to jako stejný systém," říká.

RIM dodává, že plánuje vývojářům zjednodušit tvoření aplikací a to uvolněním nativního SDK (software development kit) pro PlayBook, který bude umožňovat vývoj aplikací v jazyku C/C++ pro BlackBerry Tablet OS.

Byl pro vás článek přínosný?