Hlavní navigace

Technologie, které loni umřely

4. 1. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Krátký seznam produktů a služeb, pro které byl uplynulý rok tím posledním.

Máme tu nový rok a za sebou tedy dalších dvanáct měsíců, během nichž byla na trh uvedena řada působivých novinek. Procesory M1 Pro a M1 Max od Applu, PCIe řadič budoucnosti od Phisonu nebo nový procesor Core i9, kterým Intel zase jednou srovnal krok s Ryzeny od AMD. V loňském roce jsme se však s několika produkty též rozloučili, ať už šlo o ty uživateli oblíbené nebo o nevydařené experimenty. Pojďme se tak po roce podívat na pomyslný technologický hřbitov.

Co se dozvíte v článku
  1. Zabiják Google
  2. Office for Android na Chromeboocích
  3. Alienware Graphics Amplifier
  4. Windows 10X
  5. Periscope
  6. Oculus Rift S
  7. Optane desktop SSD
  8. Minecraft Earth
  9. Telefony LG
  10. iMac Pro

Zabiják Google

V odepisování produktů a služeb není nemilosrdnější firmy než Googlu. Letos nedošlo na žádné významnější, jmenovat však můžeme alespoň bankovní službu Google Plex, projekt internetový signál šířících vzdušných balónů Google Loon nebo službu pro správu RSS FeedBurner, která sice nebyla zcela ukončena, ale značně osekána přešla do módu ustrnutí s nejistou budoucností. 

Připočtěte omezení funkčnosti služby Android Auto, kteroužto na novějších zařízeních nahradil Driving Mode v rámci Google Asistenta či kontroverzní experiment FLoC a pořád ještě nejsme na konci. Ostatně, všechny googlovské náhrobky najdete pravidelně aktualizované na webu killedbygoogle.com.

Office for Android na Chromeboocích

Microsoft se loni rozhodl, že používání jeho androidových aplikací na Chromeboocích už není dobrým nápadem. Uživatele Chromebooků místo toho začal lákat na webovou podobu Office aplikací, která je prý pro použití na noteboocích lépe optimalizována než jejich androidové verze.

Alienware Graphics Amplifier

Proměnit notebook ve špičkový herní stroj je s využitím externí GPU překvapivě jednoduché. Jednou z prvních firem, která se světu těchto DIY herních setů otevřela, byla Dell, když nabídla dokovací stanici Alienware Graphics Amplifier. Loni však od jejího vývoje upustila a nové Dell notebooky tak už nedisponují potřebným proprietárním portem.

Nechali byste se operovat robotickým chirurgem?

Windows 10X

Microsoft jeden čas zvažoval vydání osekané verze Windows nazvané Windows 10X, určené pro zařízení s duální obrazovkou jako je Surface Neo nebo jiné typy skládacích tabletů. Následně se z Windows 10X měl stát operační systém pro zařízení s jedním displejem, kdy byl vnímán coby náhrada Windows 10 in S Mode. Nakonec se však Windows 10X staly, zdá se, základem pro design Windows 11.

Periscope

Jeden ze svých produktů v roce 2021 zabil též Twitter. Jmenovitě aplikaci pro live streaming Periscope. Twitter ji pořídil v roce 2015 a přestože zprvu vzbudila nadšené reakce, postupně uvadala a společnost začala preferovat službu Twitter Live, která se loni stala oficiálně dominantní.

Oculus Rift S

Loňský rok znamenal konečnou též pro poslední headset, který musel být připojen k počítači: Oculus Rift S. Sice bude ještě pár let podporován, takže majitelé pro něj ještě využití najdou, budoucnost však patří autonomním setům, včetně nástupce z řady Oculus, Quest 2.

Optane desktop SSD

Intel se loni rozloučil se svými enormně rychlými disky Optane spoléhajícími na standardní PCIe řadiče. Počítačoví nadšenci ztrátu nepochybně oplakávají, uvážíme-li však možnosti druhé generace PCIe 4.0 NVMe SSD, o tolik zásadní ztrátu vlastně nejde.

Minecraft Earth

Nápad to byl úžasný: přenést Minecraft do skutečného světa, obdobně jako se Microsoft v raných fázích pokoušel s Hololens, ovšem s telefonem namísto headsetu. Nikdy se však neuchytil, z velké části i díky koronavirové pandemii, která značně omezila pohyb lidí po venku.

Telefony LG

Společnost LG na jaře oznámila, že končí s výrobou mobilních telefonů. V průběhu let představila několik skutečně povedených modelů, loni se však rozhodla, že se zaměří raději na vybavení pro chytré domácnosti, robotiku, AI a komponenty pro elektromobily.

příloha_ovladnete_sva_data

iMac Pro

Apple v březnu oznámil, že končí s vývojem klasických HomePodů, místo nichž upřednostňuje jejich zmenšenou variantu HomePod Mini. Ten samý měsíc dala společnost adieu též svého času nejvýkonnějšímu Macu v nabídce, iMacu Pro. V současnosti se nicméně spekuluje o tom, že letos bude představen nový iMac Pro s čipem M1.

Tak zase za rok, kdy pravidelnému seznamu bude nejspíš vévodit milovaný i nenáviděný Internet Explorer…

Byl pro vás článek přínosný?